Цікаве

Експерти назвали напої, які руйнують зубну емаль

Регулярне вживання цих напоїв може призвести до серйозних пошкоджень зубної емалі аж до повного руйнування зубів, – з таким висновком виступили вчені з Швейцарії, інформує 1NEWS з посиланням на Жіночий Світ.

Співробітники Бернського університету поділилися результатами своїх спостережень. Про їх дослідження повідомляє видання Tages Anzeiger. Воно пише, що вчені пов’язують з вживанням деяких напоїв особливо високий ризик пошкодження зубної емалі, і такими напоями вони вважають чай каркаде, алкоголь і різноманітну низькокалорійну газовану воду.

«Регулярне вживання нешкідливих на перший погляд напоїв може призвести до серйозного порушення цілісності зубної емалі людини, аж до повного руйнування», – стверджують дослідники.

Найагресивнішим напоєм по відношенню до зубної емалі вони вважають чай каркаде. Його висока кислотність діє на емаль зубів як іржа на старе залізо. Що стосується низькокалорійних газованих напоїв, вони за словами вчених шкодять зубам надмірним вмістом лимонної і аскорбінової кислоти, які використовуються в такій газованій воді у вигляді стабілізаторів.

До висновку про шкоду даних напоїв для зубної емалі вчені прийшли, провівши дослідження з використанням видалених зубів, наданих стоматологічними кабінетами. Емаль цих зубів піддавалася впливу зразків різних напоїв. В результаті фахівцями був зроблений ряд цікавих висновків.

Наприклад, вони встановили, що на зубну емаль не має руйнівного впливу вино. Вчені бачать в цьому заслугу винних антиоксидантів поліфенолів. Також було виявлено, що для зубної емалі менш шкідливі енергетичні напої. Хоча цей плюс енергетиків нівелюється кількістю можливих несприятливих для організму ефектів, які пов’язані з їх вживанням.

Говорячи про найшкідливіші напої, дослідники порекомендували для профілактики пошкодження емалі додавати в соки кальцій, він здатний нейтралізувати середовище порожнини рота.

 

 

 

 

 

Back to top button