Цікаве

Доступні, смачні та соковиті: які яблука приносять більше користі організму

Доступні, смачні та соковиті: які яблука приносять більше користі організму

Яблука надзвичайно корисні для організму у будь-якому пору року. Лікар-дієтолог Катерина Толстікова розповіла, як правильно обирати цей фрукт та як він впливає на загальний стан здоров’я. 

Як правильно обирати яблука

Вибираючи яблука, покладайтеся на свій смак, якщо хочете солодші або з кислинкою. Кислі яблука не обов’язково будуть кориснішими за солодкі або навпаки. Тобто у виборі цього фрукта обмежень ніяких немає. 

У чому користь яблук 

Переважна більшість корисних речовин міститься у шкірці яблук. За словами дієтолога, там половина клітковини та більшість поліфенолів. Деякі з них, а саме флавоноїд епікатехін, можуть знижувати артеріальний тиск. 

Яблука містять велику концентрацію флавоноїдів, а також безліч інших фітохімічних речовин. Їх концентрація може залежати від сорту яблука, збирання врожаю, зберігання та обробки яблук.

У м’якоті є катехін, проціанідин, епікатехін та флоридин, але ці сполуки виявляються у самому яблуку у набагато нижчих концентраціях, ніж у шкірці. Кон’югати кверцетину містяться виключно у шкірці яблук. Хлорогенової кислоти зазвичай більше в м’якоті, ніж у шкірці. 

Дослідження показали, що яблука зі шкіркою мають більшу антиоксидантну активність і краще пригнічували проліферацію ракових клітин порівняно з яблуками без шкірки.

Back to top button