Цікаве

До якого числа носять вечерю на Різдво

Напередодні Різдва заведено проводити важливий добрий християнський ритуал – вечеря для кумів. Коли носять кутю хрещеним батькам, до якого числа потрібно встигнути відвідати кумів і принести їм частування, а також що нести хрещеним батькам на вечерю перед Різдвом 2021 року, розповідає 1News.

Святкова вечеря: народні традиції

Різдво Христове ми святкуємо 7 січня. Це одне з найрадісніших християнських свят, яке заведено відзначати в колі рідних і близьких людей. Крім рідних батька і матері, у православних здавна шанували і хрещених батьків.

Напередодні, 6 січня, відзначають Святвечір. Цього дня за традицією дотримуються суворого посту до самого вечора. І лише після сходження першої зірки родина може зібратися за столом і розпочинати вечірню трапезу, яка складається з 12 пісних страв.

 

Різдвяна вечеря

Але перед тим, як сісти за стіл, діти провідують своїх хрещених батьків і несуть їм святкове частування. Що приготувати на вечерю кумам? Головне частування різдвяної вечері – це кутя. Ще потрібно взяти із собою випічку – хліб, булки, пироги або печиво. Збираючи кошик для кумів, у нього також кладуть різні холодні м’ясні закуски, сир, фрукти, цукерки – на свій смак.

До якого числа носять вечерю на Різдво

Носити вечерю кумам слід у Святвечір, 6 січня. Але буває так, що за один вечір складно прийти в гості до хрещеного батька, а потім до хрещеної матері, наприклад, тому що вони далеко живуть. Тоді віднести вечерю хрещеники можуть наступного дня, 7 січня. Немає суворих обмежень цього ритуалу.

Що говорять, коли носять кутю? Вручаючи вечерю хрещеним батькам, діти при цьому говорять: “Добрий вечір, Святий вечір! Батько з мамою вечерю вам передали!” Також можна почитати вірші на вечерю хрещеним. А хрещені батьки за частування обдаровують своїх хрещеників солодощами, подарунками та грошима. Така гарна традиція вважається доброю прикметою, що обіцяє удачу і добробут в новому році.

Джерело: Сьогодні

Back to top button