Цікаве

До чого може привести несвоєчасна заміна масла в двигуні автомобіля*

Використання відпрацьованого мастила загрожує наступними неприємностями.

Провертання шатунних вкладишів

Найчастіше шатунні вкладиші починають провертатися через несвоєчасну заміну мастильної рідини. Відпрацьована рідина негативно впливає на мастильну систему і робочі елементи, що призводить до засмічення масляного каналу. Шатунні вкладиші, через вплив на них великої кількості використаної мастила, сильно нагріваються і починають провертатися.

Заміну масла в двигуні можна замовити на сайті atl.ua.

Знос деталей турбокомпресора

Якщо не виконувати своєчасну заміну масла в двигуні, то ротор може вийти з ладу. Відпрацьоване мастило:

  • викликає знос вала турбокомпресора і підшипників;
  • на низу утворюються подряпини;
  • з’являються борозни.

Це призводить до таких проблем, як:

  • руйнування підшипників;
  • виникнення проблем з валом та корпусом турбокомпресора.

Крім того, через використання відпрацьованого масла засмічуються канали турбокомпресора, що приводить до його заклинювання.

Знос деталей двигуна

Найчастіше деталі силового агрегату зношуються через використання низькоякісного масла з малою в’язкістю. Через нездатність відпрацьованої рідини нейтралізувати сажу та кислотні сполуки, що з’являються в процесі згоряння, розривається так звана масляна плівка між циліндром та поршнем. Крім того, недостатня кількість і низька якість мастильної рідини викликає істотне підвищення температури окремих елементів мотора, що в підсумку може призвести до їх розплавлення.

Засмічення масляних каналів

Сажа, що утворюється в результаті згоряння палива та накопичується у ДВС, з часом забиває масляні канали.

Якщо не виконувати своєчасну заміну масла в двигуні, то існує ймовірність вигину клапана, що, в свою чергу, може привести до витоку газу в камері згоряння.

Негативно позначаються на мастильній рідині поїздки на невеликі дистанції, в результаті яких вона не встигає прогрітися до робочої температури. Тому автовласники, які пересуваються переважно по місту, повинні приділяти стану мастильної рідини в силовому агрегаті особливу увагу, оскільки саме такі умови експлуатації авто є для нього найскладнішими.

Скільки літрів масла потрібно при заміні

Дані про обсяг масляної системи містяться в технічній документації до автомобіля. Однак повністю злити масло з двигуна можна не на кожному транспортному засобі. У такому випадку його рівень заміряють спеціальним щупом. Важливо пам’ятати, що при прогрітому силовому агрегаті рівень мастила підвищується.

Сучасні транспортні засоби оснащують датчиками, які повідомляють про критичні показники тиску мастильної рідини в силовому агрегаті.

Втім, чекати сигналу не варто, перевіряти рівень мастила необхідно регулярно. При цьому виконувати перевірку слід тоді, коли двигун прогрітий до робочої температури.

Витягувати щуп необхідно через 5 хвилин після виключення силового агрегату. Коли рівень рідини в нормі, то він повинен бути між нижньою і верхньою відмітками.

*на правах реклами

Back to top button