Цікаве

До 30-річчя Незалежності України в столиці презентують відреставровані меморіальні речі понад 50 видатних українців

180 відреставрованих предметів з 40 музеїв, заповідників, галерей України та інших закладів культури, пов’язані з життям та творчістю понад 50 видатних українців, презентують широкому загалу в Національному музеї Тараса Шевченка на виставці «Духовна велич: меморії видатних українців. Наукова реставрація» до 30-річчя Незалежності України. Про це 1News повідомили організатори виставки.

З 17 серпня кияни та гості столиці мають можливість побачити унікальні музейні раритети відреставровані та досліджені фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України та його філій. Це меморіальні речі українських державників, вчених, письменників, художників, акторів, композиторів, громадсько-політичних діячів.

Всі експонати пов’язані з життям та діяльністю визначних українців, які впродовж ХVIII–ХХ ст. відігравали вирішальну роль в історії та культурі України – Іван Мазепа, Петро Калнишевський, Іван Скоропадський, Петро Могила, Тарас Шевченко, Іван Котляревський та багато інших.

На виставці представлені особисті речі, малярські й графічні твори художників, документальні пам’ятки, світлини, прижиттєві видання авторів, нотні записи, меблі, книги з особистих бібліотек, одяг, предмети домашнього вжитку. Маючи свою художню виразність та історичну цінність, вони несуть енергетику людини, якій належали, розповідають історію її життя.

Унікальною пам’яткою є портрет поета Василя Жуковського роботи Карла Брюллова, який відіграв вирішальну роль у житті  Тараса Шевченка та допоміг звільнитися від кріпацтва. Картина дуже постраждала у роки Другої світової війни. Але завдяки таланту й професіоналізму кількох поколінь художників-реставраторів Реставраційного центру доленосний портрет відвідувачі можуть побачити в постійній експозиції Національного музею Тараса Шевченка, а нині на ювілейній виставці до Дня Незалежності.

Серед цілого світу меморіальних речей та творів цікавими  є портрет Т. Шевченка роботи художника І. Рєпіна (1888 р.); скринька (ХІХ ст.), яку з Італії до Санкт-Петербурга привіз художник К. Брюллов та згодом подарував її своєму учневі – Тарасу Шевченку; кабінетний стіл (ХІХ ст.), за яким у Вінниці працював Симон Петлюра; вінок – подарунок М. Грушевському від Наукового товариства імені Шевченка у Львові (1926 р.) тощо.

Особливу увагу привертають також ікона «Св. Миколай Чудотворець     (поч. XVIII ст.) з іконостаса Богоявленського собору, зведеного на замовлення та коштом І. Мазепи; Требник (1646 р.), упорядкований та виданий П. Могилою; «Євангеліє» останнього гетьмана України П. Калнишевського (1758 р.), яке він подарував Свято-Троїцькій церкві в селі Пустовійтівка на Сумщині.

Шанувальники української історії та культури матимуть можливість більш глибоко познайомитись з матеріалами виставки, відвідавши кураторські екскурсії, майстер-класи, консультації, зустрічі з художниками-реставраторами різних спеціальностей.

Проект здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Виставка триватиме з 17 серпня до 10 жовтня 2021 року у виставкових залах Національного музею Тараса Шевченка за адресою: м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 12, години роботи – з 10.00 до 17.30, вихідний день – понеділок.

Back to top button