Цікаве

День закоханих – історія, традиції та прикмети на свято – 1News

Топ-новина

Топ-новина


фото з відкритих джерел

День закоханих відзначається щорічно 14 лютого

Щорічно 14 лютого в Україні та інших країнах світу відзначається День святого Валентина. У нашій країні святкування встановили на початку 90-х років минулого століття, і зараз свято відзначається як додатковий привід сказати своїй другій половинці про почуття.

Про історію та традиції в цей день – далі в матеріалі.

Ким міг бути Валентин (і чи був він взагалі): кілька теорій

У Католицькій енциклопедії ідеться про трьох різних мучеників Валентинів, які згадуються під датою 14 лютого. Перший був римським священником і лікарем, страченим 14 лютого (за часів Клавдія II), другий – єпископом в Терні, убитим також 14 лютого за належність до християнства (за правління Авреліана), а третій був проповідником і жив в Єгипті. Найбільше “голосів” – у версії про Валентина-єпископа. До слова, Католицька церква згадує його в цей день під час літургії.

День закоханих з’явився в Середньовічній Європі, далі прийшов в Америку, а звідти – в сучасну Європу, зокрема в Україну, і відзначається 14 лютого.

Версія 1. Римський імператор Клавдій II забороняв шлюби, бо вважав, що вони заважають солдатам: нібито одружені чоловіки думають не про військову справу, а про дружину і дітей. Але священник Валентин таємно вінчав молодих людей – за це його посадили у в’язницю. Валентин і дочка тюремника Юлія закохалися і почали листуватися. Але священика все ж стратили 14 лютого, а напередодні він послав коханій останнього листа, підписаного “Твій Валентин”. Дівчина прочитала його 14 лютого, коли коханого вже не було в живих.

Версія 2. Валентина посадили у в’язницю за його віру, і так сталося, що сліпа дочка тюремника закохалася в священника. Але Валентин був безшлюбний, тому не міг відповісти їй взаємністю. Напередодні страти він написав дівчині листа, якого підписав “Твій Валентин”.

Версія 3. Валентина знали як цілителя, тому до нього звернувся тюремник і попросив вилікувати його сліпу дочку. Лікар допоміг дівчині стати християнкою, але пізніше його заарештували і засудили до смерті. І перед стратою Валентин написав листа Юлії, вклавши в конверт жовтий крокус і підписавшись “Твій Валентин”. Юлія дуже сумувала за ним і найбільше на світі хотіла побачити квітку і лист. Сталося диво, вона прозріла, а пізніше посадила на могилі Валентина мигдальне дерево, що символізує щиру любов.

Версія 4. Ця “теорія” розповідає, що Валентин дуже любив дітей, а вони любили його. Однак його взяли під варту за віру і стратили напередодні свята богині любові Юнони. Саме тому цей день і сам Валентин стали асоціюватися з любов’ю.

Версія 5. Є ще одна цікава версія щодо цього свята – День Валентина відзначають саме 14 лютого нібито завдяки птахам. Середньовічні європейці вірили, що в цей період у пернатих починається шлюбний період. Тому люди вважали, що шлюб, укладений в цей день, буде щасливим і довгим. Однак це вірування зникло після завершення середніх віків.


фото з відкритих джерел

Традиції і прикмети

Колись дівчата вірили: якщо побачити в цей день малинівку, то судилося вийти заміж за моряка, якщо горобця – то судився бідняк, з яким вона все ж знайде своє щастя, а щиглик обіцяв чоловіка-мільйонера.

У цей день дівчата встають раніше. Вважається, що перший чоловік, який пройде повз будинок, – буде їхнім судженим.

У середньовіччі юнаки тягнули з чаші листочки паперу з передбаченням імен своїх майбутніх коханих і тиждень носили на рукаві.

У Польщі прийнято відвідувати Познанську митрополію. Саме там, за повір’ям, і знаходяться мощі Святого Валентина. Також там представлена чудотворна ікона святого.

В Америці в День святого Валентина заведено вітати не тільки коханих, але й усіх родичів і друзів. Раніше також була традиція дарувати своїм другим половинкам марципани, які на той час були розкішшю. Кондитери навіть почали створювати ласощі, використовуючи цей продукт. Першими були червоно-білі карамельки. Потім з’явилися коробки у формі серця.

Цікаві звичаї існують в Канаді. Згідно з розповідями, раніше дівчина мала право зробити пропозицію чоловікові тільки 14 лютого. При цьому якщо він відмовлявся, то міг отримати штраф або навіть сісти у в’язницю. 

А в Японії вітають не жінок, а чоловіків. Напередодні свята навіть випускають спеціальний шоколад, який називається “хонмей”. А ще в цій країні проводять щорічний конкурс на найкраще любовне зізнання. 

У Данії чоловіки посилають своїм подругам “валентинки” без підпису. Якщо дівчина здогадається, хто відправник, то повинна надіслати йому у відповідь на Великдень шоколадне яйце. 

При цьому в Саудівській Аравії це свято заборонене, а святкувальників сильно штрафують.

Та в деяких країнах День святого Валентина має й інше значення. Так, в Німеччині святий Валентин протегує не закоханим, а психічно хворим. Тому німці прикрашають лікарні червоними стрічками – символами цього дня. А в Ісландії люди розпалюють багаття на честь сина бога Одіна – Валі. 

Хоча походження легенд про Валентина досі неясно, всі вони підкреслюють його як співчутливу, героїчну і романтичну фігуру.


Pinterest

1News за темою: Подарунки до Дня закоханих: Які сюрпризи обирають українці

“Валентинки”, троянди та солодощі – символи Дня закоханих

Традиційно на День всіх закоханих люди дарують одне одному різні ласощі у формі сердечок, квіти і маленькі сувеніри. Однак незмінним атрибутом свята залишаються “валентинки”, червоні троянди, голуби і купідони. Вважається, що перше привітання з Днем Валентина, яке збереглося донині, в 1415 році написав Чарльз, герцог Орлеанський, своїй дружині, в той час як був ув’язнений у Лондонському Тауері. Кілька років по тому король Генріх V найняв письменника на ім’я Джон Лідгейт, щоб той склав “валентинку” для Катерини Валуа.

Примітно, що перші “валентинки” були доступні тільки заможним людям, оскільки для їх створення залучали професійних художників і поетів. Пізніше в Британії почали друкувати збірки віршів – закохані вибирали найкращі і переписували їх у “валентинку”. З цього і почалося виробництво “валентинок” в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Естер Хауленд. Всього за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.

До слова, “валентинки” займають друге місце за кількістю продажів у світі, поступаючись тільки різдвяним листівкам. Їх переважно купують жінки, чоловіки ж “спеціалізуються” на цукерках, шоколадках і букетах троянд. У зв’язку з цим прагматичні люди вважають День святого Валентина грандіозним маркетинговим ходом.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button