Цікаве

День пророка Данила 2021: історія та заборони свята

У четвер, 30 грудня, православні віряни в Україні відзначають День пам’яті пророка Данила та трьох святих отроків Ананії, Азарії та Мисаїла. У народному календарі ця дата відома як День Данила.

Історія, традиції та заборони свята – розповідає 1News.

Ким були Даниїл, Ананій, Азарій та Мисаїл.

За старозавітним переказом, за шість століть до Різдва Христового Вавилон захопив Єрусалим, і четверо юнаків із знатних сімей – Данило, Ананія, Азарія та Мисаїл – опинилися в полоні. Вавилонський цар Навуходоносор залишив їх при своєму дворі, щоб навчити халдейським наукам.

Однак юнаки не відступали від заповідей своєї віри, відмовлялися від розкоші та жили скромним життям. За це Господь наділив їх мудрістю, а Данила – ще й даром пророцтва та тлумачення снів.

<b>Даниїл, Ананій, Азарій та Мисаїл жили до Різдва Христового</b>

 

Якось цар наказав на честь себе спорудити величезну статую. Святі юнаки відмовилися вклонитися їй, і цар наказав стратити їх. Проте хлопці залишалися неушкодженими навіть у вогняній печі.

Вражений цар перейнявся повагою до святих і знову наблизив їх до себе. При іншому правителі, Валтасарі, пророк Даниїл пояснив вогненний напис “Мені, Текел, Фарес”, який з’явився на стіні під час бенкету і який передвіщав падіння Вавилону.

Пророк Даниїл мав дар пророцтва та тлумачення снів

Що не можна робити на пророка Даниїла

Вважається, що на пророка Данила не можна пришивати ґудзики, залишати кишені порожніми, займатися рукоділлям, цілувати та годувати грудьми сплячу дитину. Ці прикмети віщують різні проблеми, хвороби та негаразди.

Прикмети на Данила

Традиції в День пророка Даниїла

Незаміжні дівчата на Данила ворожили на нареченого. Для цього на трьох аркушах записували імена трьох юнаків – Ананії, Азарії та Місаїла – і клали під подушку. Уві сні мав наснитися майбутній чоловік.

У народі казали, що “Данило грудень квапить”, що означало наближення Різдва та Нового року.

Джерело: Обозреватель

Back to top button