Цікаве

День матері 2020: історія і значення свята

Одне із найбільш добрих, милих і радісних свят у році – це День матері. Україна, як і багато інших країн світу, святкує його в середині травня. Що це за свято, яка його історія, коли День матері відзначається в Україні та світі в 2020 році, розповідає 1News.

Коли відзначають День матері в 2020 році

День матері Україна традиційно відзначає у другу неділю травня. Відбувається це згідно з Указом президента України від 10 травня 1999 року №489/99.

День матері в Україні в 2020 році припадає на неділю, 10 травня.

День матері в Україні та світі: значення свята

Всесвітній День матері – це міжнародне свято, створене на честь всіх матерів: і тих, хто народив дітей, і тих, хто тільки збирається стати мамою.

Потенційно кожна жінка є матір’ю, оскільки багато хто вважає головним призначенням жінки – народити, виростити і виховати дітей, бути для них найріднішою і найближчою людиною від моменту народження й до останніх днів.

У всіх людей є протягом життя може бути кілька родичів: чоловіків, жінок, дітей, братів і сестер. Навіть бабусь із дідусями у нас по двоє. А ось мама – одна-єдина на все життя, найрідніша і найближча людина, яка дала життя своїй дитині.

 

День матері: історія свята

Взагалі, вшанування жінки-матері має багаторічну історію. Уже років 200 тому жителі Великої Британії відзначали в другу неділю Великого посту “Материнську неділю” на честь усіх матерів у світі.

А в Америці на офіційному рівні День матері був визнаний понад сотню років тому. І все завдяки жительці Філадельфії Анні Джервіс. Ця жінка запропонувала раз на рік вшановувати матерів. Ініціативу підхопили інші американські штати та інші держави.

У наш час материнське свято відзначають більш ніж у 50 країнах світу. У багатьох із них дати не збігаються і припадають на різні дні. Наприклад, День матері в Україні, як і в більшості держав, відзначають у другу неділю травня, у Білорусі – 14 жовтня, у Росії – в останню неділю листопада, у Грузії – 3 березня, у Польщі – 26 травня, а в багатьох близькосхідних країнах – 21 березня.

Джерело: Сьогодні

Back to top button