Цікаве

День Державного герба України 2021: історія тисячолітнього тризуба

У п’ятницю, 19 лютого, в Україні відзначається День Державного герба.Саме цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як один із трьох державних символів країни нарівні з гімном і прапором.

Український герб має тисячолітню історію: тризуб був родовим знаком ще княжої династії Київської Русі Рюриковичів. Детальніше про його історію розповідає 1News.

Історія українського герба

Зображення тризуба наявні на посуді, грошах, печатках, цеглі та інших археологічних знахідках часів Київської Русі.

Так, зокрема, князь Володимир Святославич карбував його на монетах, на яких з одного боку зображувався портрет правителя, а з іншого – тризуб.

Тризуб на монеті князя Володимира Святославича
Тризуб на монеті Ярослава Мудрого

Починаючи із середини 13 століття тризуб перестав використовуватися як державний або особистий знак князів. Період його забуття тривав до кінця 18 століття, коли було знайдено перші монети Київської Русі.

З відродженням української держави тризуб у лютому 1918 року було визнано офіційним гербом Української Національної Республіки і надруковано на купюрі в 100 карбованців.

Друку 1918-1920 років, Музей УНР

За часів СРСР тризуб маніакально переслідувався владою, оскільки був символом національно-визвольного руху; радянське керівництво називало його “знаком українських націоналістів”.

Після проголошення незалежності тризуб було оголошено державним символом України. Постановою Верховної Ради від 19 лютого 1992 року його було затверджено як Малий герб України та головний елемент Великого герба.

Герб України на площі в Краматорську, 24 травня 2015 року


Великий і Малий державний герб України

У більшості держав передбачено два види герба: малий, що являє собою лише зображення символу, і великий – малий герб із додатковими елементами.

Питання Великого державного герба в Україні порушувалося не раз із моменту проголошення незалежності. За цей час у країні було проведено кілька конкурсів.

Ескіз, який переміг у конкурсі на Великий державний герб 2020 року

Результати останнього було оголошено 19 листопада 2020 року: найкращий із 112 запропонованих ескізів Великого герба визначали фахівці з геральдики, історії, юриспруденції та мистецтвознавства.

Джерело: Обозреватель

Back to top button