Цікаве

День Анни 2021: історія та молитва свята

У середу, 22 грудня православні святкують День святої Анни. У церковному календарі ця дата відома як Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці.

Віряни намагаються відвідати святкове богослужіння, щоб помолитися святій про щастя та здоров’я для своїх дітей, а жінки з ім’ям Анна відзначають іменини. Про те, що можна та що не можна робити в свято, розповідає 1News.

Хто така праведна Анна

Праведна Анна – молодша донька священика Матфана з Віфлеєму та дружина праведного Іоакима з Назарету. Десятки років у подружжя не було дітей і вони палко молилися про дарування спадкоємця, обіцяючи присвятити його служінню Господу.

За переказами, якось священик відмовив Іоакиму в праві принесення жертви (бездітність вважалася тоді ганебною), після чого той пішов у пустелю. Там святому явився ангел, який повідомив про майбутню появу доньки в літньої пари.

22 грудня відзначається День святої Анни
Через дев’ять місяців народилася Пресвята Богородиця Діва Марія. У трирічному віці батьки віддали її на служіння до Єрусалимського храму, виконуючи дану Богові обітницю. Праведні Іоаким і Анна в православ’ї шануються як богоотці, оскільки за плоттю є пращурами Ісуса Христа.

Що потрібно зробити в День святої АнниУ День Анни віряни йдуть до церкви, щоб помолитися про щастя, здоров’я та благополуччя для своїх дітей, а також про дарування дитини. Свята шанується як заступниця жінок, вагітних та дітей.

В особливій пошані це свято – у вагітних. У Пресвятої Богородиці та її батьків вони просять допомоги під час пологів.

Часто на 22 грудня випадає День зимового сонцестояння (2021 року – 21 грудня), тому свято Анни в народі вважалося поворотом на літо.

У День Анни віряни йдуть до церкви, щоби помолитися за дітей

Що не можна робити в День Анни

Усім жінкам, і особливо вагітним, за повір’ям, на Анни забороняється працювати по дому, готувати та займатися рукоділлям. Крім того, жінки в положенні остерігалися переступати через гострі предмети та розпалювати полум’я, щоб не нашкодити собі та дитині.

Також вважається, що з Дня Анни вовки збираються в зграї до Водохреща, тому ходити до лісу в ці дні вважалося небезпечним.

Молитва до святої Анни

Молитва до святої Анни

Прикмети на День Анни

Яка Анна до обіду – така зима до кінця грудня буде, яка до ночі – така зима до весни.

Іній покрив дерева – на багатий урожай.

Дощ – уся весна буде дощовою.

Ясно – Новий рік буде морозним. Ясно, але на деревах іній – до потепління під Новий рік.

Яка Анна до обіду – така зима до кінця грудня буде
Back to top button