Цікаве

Чи захищає медична маска від коронавірусу: що потрібно знати

Без масок тепер не можна зайти в магазин чи аптеку. Люди, які не встигли придбати одноразові маски, роблять її вдома самі, з марлі чи тканини. Але чи захистять вони від коронавірусу, коли їх потрібно носити і чи потрібні вони на вулиці? Детально про це розповіла Людмила Мухарська, лікар-епідеміолог, заслужений лікар України і ексзаступник головного санітарного лікаря України, передає 1News.

Маски повинні носити люди, які хворі: кашляють і чхають. Ці маски захищають людей, з якими спілкуються хворі. Здорові люди масок не носять, особливо якщо вони на вулиці. Але є категорії здорових людей, яким сьогодні треба носити маски. Це насамперед ті, хто доглядає за хворими, люди, у яких з хворими дуже тісний контакт. Зараз потрібно носити маски в закритих приміщеннях: у транспорті, в магазині, в аптеці.

Але при цьому важливо розуміти, що робити це потрібно правильно! Маска має щільно прилягати до обличчя, закриваючи рот і ніс. Одноразову маску потрібно міняти кожні 2-4 години або раніше, якщо вона стала вологою або брудною. Повторно надягати маску категорично не можна. І знімати їх потрібно правильно, за завушні тасьми, не торкаючись у жодному разі зовнішньої сторони.

Абсолютно будь-яка маска має бар’єрну функцію. Людина несвідомо кілька разів на хвилину доторкається до обличчя (ніс, рот, очі). Маска не дає людині чухати щоки, ніс так часто, як раніше.

Адже як передається вірус? Наприклад, хвора людина торкається якогось предмета, його ж торкається і здорова, яка може потерти відразу очі або почухати ніс. Так вірус проникає в організм.

Від вірусу маска не захистить. Ніяка. Ні хірургічна, ні марлева, ні тканинна. Головне – не допустити потрапляння крапельок слини, мокротиння, в яких міститься вірус. Вони досить великі. Маска їх не пропустить.

Найефективніші засоби – респіратори. Будь-які інші виконують тільки бар’єрну функцію.

Джерело: Сьогодні

Back to top button