Цікаве

Чи можна захиститися від пневмонії вакциною: відповідь експерта

Запалення легенів або пневмонія небезпечна не тільки для малюків, а й людей похилого віку. Чи правда, що від пневмонії врятує щеплення – популярний дитячий лікар розповів у спецефірі “Хард з Влащенко” на телеканалі “Україна 24“, передає 1News.

Чому люди хворіють на пневмонію?

Запалення легенів – це захворювання, яке не може бути викликане безліччю чинників. Причина пневмонії інфекція – загалом вірусна чи бактеріальна. Тому основний алгоритм захисту від запалення легенів такий же, як і від інших респіраторних інфекцій: міцний імунітет, дотримання гігієни тощо.

Але дійсно, певна категорія людей більше схильна до захворювань, які викликає пневмокок – і це не тільки запалення легенів.

Чи захистить від пневмонії вакцинація?

Від самої пневмонії немає щеплень, є вакцинація від пневмококової інфекції. Це комплекс хвороб, які викликаються бактеріями пневмокока: не тільки запалення легенів, а ще отити тощо. Пневмокок найбільш небезпечний також для літніх людей.

Сучасна медицина рекомендує вакцинувати від пневмококової інфекції тих, хто старше 65 років

 

Тому вакцинація від пневмококової інфекції в розвинених країнах рекомендована усім людям старшим за 65 років. Звичайно в ідеалі в бюджеті країни мають бути закладені кошти на вакцинацію від пневмококової інфекції населення похилого віку, але у нас таких безкоштовних щеплень для дорослих поки немає.

Back to top button