Цікаве

Чи можна пити каву при захворюваннях ШКТ: відповідь гастроентеролога

Чи можна пити каву при захворюваннях ШКТ: відповідь гастроентеролога

Багато людей просто не можуть собі уявити ранок без чашечки кави, що бадьорить. Але за бажання підбадьоритися можна поплатитися серйозними наслідками. Гастроентеролог розповіла, за яких захворювань ШКТ не можна пити каву.

Один з найпопулярніших напоїв оточує безліч неперевірених чуток. Одні приписують йому цілющі властивості та рекомендують вживати щодня, інші ж застерігають про приховані в ньому загрози. Але чи так це і що скаже фахівець?

Чи можна пити каву в разі захворювань ШКТ

Гастроентеролог Євгенія Бєлінська стверджує, що боятися напою за таких порушень здоров’я не варто. Але тільки в тих випадках, коли у вас відсутні активні скарги на шлунково-кишковий тракт. Однак пити його варто тільки після сніданку.

Якщо регулярно вживати каву на голодний шлунок, можна нашкодити шлунку і серйозно опустити рівень заліза в крові.

Белінська радить спочатку поїсти, а вже за годину-другу заварювати чашечку напою, що бадьорить. А ось від його розпивання під час кожного прийому їжі краще відмовитися, вважає вона.

Кому варто відмовитися від кави

Експерт наполягає на відстеженні внутрішніх відчуттів, адже кожен організм індивідуально реагує на кофеїн.

Якщо після нього у вас починається печія, здуття живота, болі або будь-який інший дискомфорт, то з подібною звичкою доведеться розпрощатися.

Також бути уважними слід усім із жовчнокам’яною хворобою або тим, у кого виявлено стани, що супроводжуються діатезним синдромом.

Back to top button