Цікаве

Чи існує край Всесвіту: наукова відповідь

Чи є Всесвіт кінцевим або нескінченним? Відповідь на це питання вчені однозначно дати не можуть. Але наводять кілька гіпотез, які однаково підтверджують обидва судження, розповідає 1News.

Все ще можливо, що Всесвіт кінцевий. Тобто космічний простір може десь закінчуватися. Все, що ми знаємо напевно, це те, що його розмір набагато більший, ніж ми можемо спостерігати. Загалом тому, що найбільш далекі краї Всесвіту, які ми бачимо, не схожі на краї у звичному нам розумінні.

Видимий Всесвіт – величезний, але він, ймовірно, має свої межі. Це тому, що Всесвіт не нескінченно старий – це підтверджують багато спостереженнь та експериментів. Дослідження показали, що він народився внаслідок Великого вибуху, що трапився близько 13,8 мільярдів років тому. Цей факт означає, що світло мусило “подорожувати” 13,8 мільярдів років. Вчені майже впевнені, що за межами нашої сфери спостереження існує ще не відкритий простір – просто світло від нього ще не досягло нас.

За іронією долі Всесвіт розширився з часів Великого вибуху, тому об’єкти, які ми бачимо, випромінювали світло 13,8 мільярдів років тому, а тепер перебуває на відстані близько 46 мільярдів світлових років.

Кілька поколінь телескопів – COBE, WMAP і “Планк” – були запущені в космос, щоб вивчити і показати справжню форму Всесвіту. Чи є вона кулястою, або пласкою, як аркуш паперу, а може вона вигнута у вигляді тора? Знаючи її справжні розміри, вчені змогли б виміряти її і знайти край.

Але всі три телескопи показали, що Всесвіт плаский. Та це нічого не говорить нам про розміри космічного простору – краю не видно. Тому питання про кінцевість або нескінченність Всесвіту все ще залишається відкритим.

Джерело: Сьогодні

Back to top button