Цікаве

Чому ми повертаємося до колишніх: відповідь психолога

Возз’єднання з колишніми стало трендом. Весь світ із захопленням спостерігає за новим етапом у стосунках Дженніфер Лопес та Бена Аффлека. І якщо раніше найстрашнішим після суботніх посиденьок з подругами за пляшкою вина були дзвінки та листування з “ексом”, то тепер люди все частіше почали замислюватися: чому зіркам можна, а нам -ні? Ми запитуємо себе, чи варто повертатися до колишнього?

Розібратися в цьому нам допомогла психолог-практик з питань дитячої та сімейної психології Тамара Добудогло, передає 1News.

Буває, що люди поновлюють стосунки, які розпалися раніше. Але чи є шанс “увійти в одну річку двічі”? І якими можуть бути “нові старі стосунки”?

Пропоную обговорити причини, через які може виникнути бажання відновити союз.

Віра у краще

Один з партнерів вдається в ілюзію, що другий зміниться. Це переконання часто будується на фантазійному образі стосунків та партнера. Тому нам здається, що всі труднощі вирішаться самі собою, чесний та відкритий аналіз проблем не проводиться.

Насправді ж це біг замкненим колом. Так, один прощає другого, потрапляє у ті самі стосунки, з тими самими розчаруваннями чи проблемами, потім знову йде з них, потім знову ілюзія про можливість змін, знову спроба відновити стосунки і так по колу.

Страх самотності

Боязнь, що ми не зустрінемо іншу людину і не збудуємо стосунки – найчастіше до цього страху схильні люди з низькою самооцінкою або ті, хто переживає розрив перших відносин. Наприклад, людина не має досвіду побудови стосунків з партнерами або його дуже мало. Спиратися нема на що. І з’являється внутрішнє переконання, що наявні відносини – єдиний варіант порятунку від самотності.

Незавершеність етапу

Характерна для сильних почуттів і навіть першого досвіду стосунків (першого сексуального досвіду зокрема). У такій ситуації складно прийняти завершення відносин. Іншого, позитивного досвіду немає, і людям хочеться повертатися знову і знову одне до одного по почуття безпеки, захищеності, причетності.

Страх нового

Люди розлучаються з різних причин. Найчастіше розрив ініціює один з партнерів, рідше це взаємне бажання. Тому один буває скривджений більше за іншого. Після такого досвіду вступати в нові стосунки, дізнаватися про нового партнера, формувати довіру в нових відносинах, знову створювати близькість усередині цих відносин буває дуже складно.

Бути відкритим новому досвіду стосунків з новим партнером – значить бути готовим прийняти невідоме, без впевненості, що цей досвід буде позитивним. Тут з’являється страх, і мозок часто “підказує” найпростіший варіант – повернутися до звичної зони комфорту. І він може підштовхувати до поновлення попередніх стосунків.

Бажання відновити зв’язок, який розірвано раніше, може відчувати будь-яка людина. Але зробити так, щоб це бажання не стало пасткою для вас, можна, якщо чесно і відверто поговорити з партнером і обговорити всі труднощі. Кожна зі сторін озвучує свої претензії та побажання, щоб нова спроба стосунків стала успішною.

Джерело: Сьогодні

Back to top button