Цікаве

Чому бабусі більше люблять своїх онуків, аніж дітей – дослідження

У маленьких дітей, імовірно, більш розвинуті риси, що дозволяють впливати не лише на материнський мозок, а й на мозок бабусь

Учені встановили, що бабусі відчувають більше емоційної емпатії до онуків, ніж до власних синів і доньок.

Відповідне дослідження опублікували у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, – інформує 1News.

Науковці з Університету Еморі в Атланті залучили для експерименту 50 жінок з принаймні одним біологічним онуком віком від 3 до 12 років.

Учасниці розглядали фотографії онуків, батьків онуків (тобто, власних дітей), а також зображення чужих дітей та дорослих.

У цей час дослідники стежили за роботою їхнього мозку за допомогою функціональної МРТ.

В результаті експеримент показав, що коли жінки бачили зображення онуків, у них активізувалися області мозку, пов’язані з емоційною емпатією.

“Це говорить про те, що бабусі налаштовані відчувати те, що відчувають їхні онуки, коли спілкуються з ними. Якщо їхній онук посміхається, вони відчувають радість дитини. А якщо дитина плаче – біль і страждання”, – сказав провідний автор дослідження, професор антропології Джеймс Ріллінг.

Водночас, під час перегляду фотографій власних дітей у бабусь активізувалися зони мозку, пов’язані з когнітивною емпатією.

Це може свідчити про те, що вони намагалися зрозуміти свою дорослу дитину, а не відчути більш прямий емоційний зв’язок, йдеться у дослідженні.

Різниця в тому, що емоційна емпатія – це здатність відчувати те, що відчуває інша людина, а когнітивна – розуміти, що вона відчуває і з яких причин.

“У маленьких дітей, імовірно, більш розвинуті риси, що дозволяють впливати не лише на материнський мозок, а й на мозок бабусь. Доросла дитина не має таких же “милих” рис обличчя, які є у онука, тому втрачає перевагу перед літніми жінками. Наші результати – це додатковий доказ існування у мозку глобальної системи батьківського піклування”, – зазначив професор Джеймс Ріллінг.

У майбутньому він планує провести аналогічне дослідження з дідусями, щоб порівняти результати.

Джерело: УП.Життя

Back to top button