Цікаве

Через зміни клімату може зникнути ціла країна

Мальдіви можуть зникнути до кінця століття, якщо світ не почне швидко і злагоджено боротися зі зміною клімату, заявила телеканалу CNBC міністр довкілля, зміни клімату і технологій країни Амінат Шауна, передає 1NEWS з посиланням на mind.ua.

«Зміна клімату реальна, і ми – найбільш вразлива країна в світі. Землі вище для нас немає. Є тільки ми, тільки наші острови і море», – пояснила вона. Міністр підкреслила, що якщо екологічні пролеми будуть тривати в нинішніх темпах, то до 2100 року країни не буде.

«Ми не виживемо», – сказала вона.

Сьогодні поверхня 80% з 1190 островів країни лише на один метр перевищує рівень моря, що робить їх особливо вразливими перед можливим підвищенням рівня океану. За словами Шауни, на 90% островів архіпелагу спостерігаються підтоплення, ерозія берегової лінії досягає 97%.

«Наш дохід, прожиток і виживання залежать від того, як ми сьогодні буде реагувати на цю вразливість. Майбутнє нашої країни, майбутнє нашого народу, майбутнє нашої культури – все залежить від наших сьогоднішніх дій», – підкреслила вона.

Шауна розповіла, що Мальдіви вживають заходів щодо захисту прибережних районів і прагнуть стати лідером в зусиллях щодо пом’якшення наслідків зміни клімату. У 2020 році уряд країни пообіцяв знизити шкідливі викиди на 26% порівняно з рівнем 1990 року і повністю позбутися від попадання двоокису вуглецю в атмосферу до 2030 року. Однак для досягнення поставлених цілей необхідна міжнародна співпраця.

«Амбітні цілі необхідні для допомоги не тільки Мальдівам, але і всім малим острівним державам», – зазначила міністр.

За даними вчених, до 2100 року рівень Світового океану може піднятися на 1,1 метра. Якщо такі прогнози виправдаються, то Мальдіви, розташовані на атолах коралового походження в Індійському океані, можуть виявитися в числі найбільш постраждалих країн – найвища точка архіпелагу ледь досягає 2,4 м над рівнем моря.

 

 

 

 

Back to top button