Цікаве

Британські вчені знайшли у Туреччині сліди зниклого царства хеттів

Вчені з Великобританії і США натрапили на сліди міста Тархунтаса, який згадувався в письмових джерелах зниклої Хетської імперії, повідомляє 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Сліди міста Тархунтаса виявилися під час вивчення кургана Туркмен-Карагуюк, який є одиним із найбільш значущих для науки об’єктів бронзового століття. Якщо виявиться, що тут дійсно колись існувала столиця хеттів, то це буде сенсаційне відкриття.

Хетти – індоєвропейський народ бронзового століття, який був поширений у Малій Азії. Хеттське царство, яке за часів бронзи знаходилося в центральній частині Туреччини, було суперником Вавилона і Єгипту. Вершина могутності Хеттської імперії – тринадцяте століття до нашої ери. Приблизно тоді ж столиця хеттів була перенесена з Хаттуси в Тархунтасу.

Хаттусу археологи знайшли ще в дев’ятнадцятому столітті, а ось місце розташування Тархунтаси все ще залишається загадкою. Місто знаходилося на рівнині Конья, де сьогодні розташована однойменна турецька провінція, але для археологів Конья є білою плямою, яку тільки починають вивчати. Вибравши найперспективніші місця для розкопок, вчені почали працювати зокрема і на кургані Туркмен-Карагуюк, де вже знайшли багато об’єктів, визнаних слідами Тархунтаси.

Хе́тти, (тур. Hititler, грец. Χετταΐοι, івр. חתי‎) — народ, який населяв з кінця III—початку ІІ-го тисячоліття до н. е. до кінця VIII ст. н. е. центральну частину Малої Азії. Деякі вчені вважають, що хетти переселилися до Малої Азії через Кавказ або через Балканський півострів, інші — що хетти належали до давнього населення Малої Азії.

 

 

 

Back to top button