Цікаве

Британські вчені відтворили “античний комп’ютер”

Цей пристрій, створений близько 2 тисячі років тому в стародавній Греції, називають найпершим аналоговим комп'ютером, принцип його роботи та призначення протягом багатьох років залишались загадкою

Британські вчені вперше відтворили повну комп’ютерну модель антикітерського механізму. Цей пристрій, створений близько 2 тисячі років тому в стародавній Греції, називають найпершим аналоговим комп’ютером, принцип його роботи та призначення протягом багатьох років залишались загадкою.

Про це інформує 1NEWS.

Механізм знайшли в 1901 році грецькі нирці за губками, які натрапили на рештки корабля, що, ймовірно, затонув у першому столітті до нашої ери. Це сталося біля острова Антикітери у Середземному морі, тому пристрій почали називати антикітерським.

Вчені вважають, що механізм призначався для прогнозування руху п’яти відомих тоді планет (Меркурія, Венери, Марса, Юпітера і Сатурна), фаз Місяця, а також місячних і сонячних затемнень. Однак повний принцип його роботи залишався невідомим, оскільки збереглися лише 82 складові його механізму – приблизно третина всього пристрою.

Щоб повністю відновити принцип роботи антикітерського механізму, вчені з Університетського коледжу Лондона (UCL) зробили знімки за допомогою рентгена і склали його повну 3D-модель, ґрунтуючись на античних математичних методах.

Раніше вчені вже відтворили принцип роботи задньої частини механізму, яка краще збереглася. Однак складна система бронзових передач за передньою панеллю залишалася загадкою до появи дослідження експертів UCL.

У своїй роботі британські вчені також спробували відповісти на запитання про те, наскільки коректні дані видавав “античний комп’ютер”, однак точної відповіді отримати не вдалося. Тому автори дослідження зазначають: “ми не вважаємо, що прадавні астрономи могли робити точні астрономічні спостереження”.

Тепер науковці спробують створити механічну модель антикітерського механізму за допомогою сучасних технологій і матеріалів. А потім – ще одну модель, але ґрунтуючись на матеріалах та інструментах, що були доступні прадавнім грекам.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button