Цікаве

Бориса і Гліба 2021: історія та традиції дня

У п’ятницю, 6 серпня, православні віряни вшановують пам’ять святих Бориса і Гліба– київських князів, синів Володимира Великого, убитих їхнім старшим братом Святополком.

У народному календарі ця дата відома як День літніх Бориса і Гліба. Про традиції, історію та прикмети свята розповідає 1News.

Історія свята

Святі Борис і Гліб були князями, молодшими синами київського князя Володимира. Вони були народжені незадовго до прийняття християнства на Русі й виховувалися в істинній вірі та благочесті.

Коли Володимир помер, старший брат Бориса і Гліба Святополк зажадав взяти всю владу в свої руки й вирішив убити інших спадкоємців.

Святі Борис і Гліб були молодшими синами князя Володимира


1015 року,
хоча святі не перешкоджали його планам, він підіслав убивць до братів. Бориса і Гліба було вбито 24 липня (за новим стилем 6 серпня).

Мученицьки загиблих князів церква канонізувала – вони стали першими святими Київської Русі (шануються в лику мучеників-страстотерпців), і заслужили всенародну любов завдяки своєму подвигу смирення та лагідності.

Що можна робити на Бориса і Гліба: традиції

Святі Борис і Гліб вважаються покровителями Руської землі: їм моляться про мир, добрих правителів, дарування мужності в момент небезпеки.

За давніх часів 6 серпня займалися домашніми справами, робили заготовки на зиму, варили варення і компоти; починався збір черемхи.

На Бориса і Гліба в старовину починався збір черемхи
Що не можна робити в День Бориса і ГлібаЗгідно з повір’ям, на Бориса і Гліба жінкам в жодному разі не можна ходити з розпущеним волоссям. Також люди намагалися не працювати в поле й виїжджати на луки – щоб там не трапилася пожежа.

На Бориса і Гліба намагалися не працювати в полі


Народні прикмети 6 серпня

  • Від грози потрібно ховатися вдома, не дивлячись на небо.

Джерело: Обозреватель

Back to top button