Цікаве

Великий піст 2021: що не можна робити православним протягом 48 днів до Великодня

Великий піст, присвячений духовному і фізичному приготуванню до зустрічі Великодня, 2021 року для православних українців випадає на період з 15 березня по 1 травня включно.

Це головний пост у християнстві, який передбачає ряд суворих заборон для вірян, зокрема, заборону на вживання продуктів тваринного походження. Що можна і що не можна робити протягом 48 днів до настання Світлого Христового Воскресіння, розповідає 1News.

У чому суть Великого посту

Великий піст нагадує вірянам про 40-денний піст Ісуса Христа в пустелі, звідки Спаситель повернувся в силі Духа. Таким чином Син Божий подав приклад людям: Він сказав своїм учням, що біса можна вигнати лише постом і молитвою.

Великий піст покликаний фізично і духовно підготувати християн до Страсного тижня і потім – до головного свята, Великого Великодня.

Великий піст передбачає ряд суворих заборон для вірян

Етапи Великого посту

Великому посту передує Сирна Седмиця, або Масляна, під час якої належить відмовитися від м’яса – це допомагає поступово підготуватися до суворих обмежень.

Сам Великий піст триває 48 днів і включає в себе наступні чотири частини:

  • Чотиридесятниця – перші сорок днів, які символізують 40-денний піст Спасителя;
  • Лазарева субота – шоста субота Великого посту, коли віряни згадують диво воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря;
  • Вербна неділя, або Вхід Господній у Єрусалим – шоста неділя Великого посту, входить до числа дванадесятих свят;
  • Страсна седмиця – останній тиждень Великого посту. Його присвячено стражданням, розп’яттю на хресті та похованню Ісуса Христа. Усі його дні називаються Великими.
    Великий піст триває 48 днів

    Що не можна їсти у Великий піст

  • М’ясо, рибу, морепродукти, яйця, молоко і молочні продукти, а в деякі дні, згідно з календарем ченців, обмеження ще суворіші.
  • З понеділка по п’ятницю вірянам належить сухоїдіння: один раз на день, ввечері, можна їсти їжу рослинного походження, яка не пройшла термічної обробки.
  • У вихідні дозволено до вживання рослинне масло та вино (дві трапези на день).
У Великий піст не можна вживати м'ясо, рибу, морепродукти, яйця, молоко і молочні продукти
  • У Лазареву суботу (2021 року – 24 квітня) дозволено ікру, а на Благовіщення (7 квітня), якщо воно не доводиться на Страсний тиждень, і у Вербну неділю (25 квітня) – рибу.
  • Перший і останній тижні посту – найсуворіші. У ці дні іноді навіть не їдять нічого, крім шматка хліба і води. Однак у питаннях обмежень бажано порадитися зі священиком, який знає і відчуває ваш духовний стан.
Перший і останній тижні Великого посту – найсуворіші
  • Вагітним жінкам, матерям, що годують, людям, що страждають від хронічних захворювань, дітям молодше 14 років, а також тим, хто важко працює фізично, церква дозволяє не поститися.
  • Священнослужителі наголошують: головна мета Великого Посту – не відмова від певних продуктів, а молитва, причастя, покаяння, духовне очищення й самовдосконалення.
Календар харчування у Великий піст: меню за днями тижня

Що потрібно робити у Великий пост

  • Молитися, читати Біблію, відвідувати церкву.
  • Боротися з гріхами.
  • Вчитися покаянню, прощенню образ і радості кожному дню.
  • Творити добрі справи.
У Великий піст варто молитися і частіше відвідувати церкву

Що не можна робити у Великий пост

  • Переїдати.
  • Палити, вживати алкоголь.
  • Злитися, сваритися, лаятися.
  • Влаштовувати застілля, віддаватися гучним веселощам і розвагам (проте це не означає, що потрібно перебувати в похмурому настрої).
  • Засуджувати тих, хто не дотримується посту.
  • Також варто відмовитися від подружньої близькості. При цьому священнослужителі зазначають, що, якщо, наприклад, поститься лише хтось один з подружжя, а другий вимагає виконання подружнього обов’язку, то його можна виконувати, щоб уникнути розпусти і руйнування миру в сім’ї.
  • До початку Великого посту важливо вживати в їжу більше фруктів і овочів

    Як підготуватися до Великого постуЩоб уникнути стресу для організму, приблизно за тиждень до Великого постуварто почати виключати з меню заборонені продукти.

    Також важливо в цей час вживати в їжу більше фруктів і овочів, а щоб запастися білком – кисломолочних продуктів, риби, яєць, птиці. Однак категорично не рекомендується наїдатися м’яса – це небезпечно для здоров’я нирок і печінки.

    Крім того, бажано завчасно спланувати меню харчування і запастися рецептами пісних страв. Якщо ж у людини є якісь проблеми зі здоров’ям, перед початком посту варто проконсультуватися з лікарем.

Джерело: Обозреватель

Back to top button