Цікаве

Астрономи знайшли спосіб передбачити загибель зірок від потужного вибуху

Астрономи знайшли спосіб передбачити загибель зірок від потужного вибуху

Фото: NASA
Загибель зірок

Коли зірка наближається до кінця свого життя, вона стає червоною і оточується щільною оболонкою.

 
Група астрономів знайшли спосіб дізнатися, коли зірка ось-ось загине в катастрофічному вибуху наднової. Про це повідомляє Space.
 
Коли потужна зірка наближається до кінця свого життя, вона проходить через кілька фаз бурхливого розвитку. У глибині ядра зірки відбувається перехід від злиття водню до злиття важчих елементів, починаючи з гелію і закінчуючи вуглецем, киснем, магнієм і кремнієм. Наприкінці ланцюжка зірка, зрештою, утворює у своєму ядрі залізо.
 
Оскільки залізо висмоктує енергію, а не вивільняє її, це означає кінець для зірки, і менш ніж за десяток хвилин вона фактично вивертається навиворіт у фантастичному вибуху, який називається надновим.
 
Але збоку важко зрозуміти, що саме відбувається у серцях зірок. Звичайно, ближче до кінця свого життя ці гігантські зірки роздуваються до величезних розмірів. Вони також стають дуже яскравими – у десятки тисяч разів яскравішими за Сонце. Але через те, що поверхня зірок так сильно розтягнута, їхня зовнішня температура падає, що робить їх червоними гігантами.
 
Наприклад, такою гігантською зіркою, яка незабаром вибухне, є Бетельгейзе. Якби вона містилася в межах нашої Сонячної системи, ця зірка, яка всього в 11 разів масивніша за Сонце, досягла б орбіти Юпітера.
 
Тим самим експерти розробили спосіб виявлення наднових, які, ймовірно, вибухнуть протягом найближчих кількох років. Астрономи вивчили кілька десятків типу ІІ-Р. На відміну від інших наднових, ці вибухи залишаються яскравими ще довгий час після початкового вибуху.
 
Вчені знайшли зображення зірок до їхнього вибуху, і всі вони виявилися червоними надгігантами, такими як Бетельгейзе. Це явна ознака того, що такі зірки – кандидати на наднові, які готові вибухнути в один момент.
 
Вважається, що зірки, які призводять до таких наднових, мають щільну оболонку з матеріалу, що оточує їх перед вибухом. Саме нагрівання цього матеріалу від початкової ударної хвилі призводить до того, що яскравість зберігається.
 
Раніше повідомлялося, що Хаббл зробив фото зірок у кульовому скупченні Терзан 4.
 
Астрономи зробили детальні знімки Сонця
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button