Цікаве

Астрономи виявили новий тип подвійної зірки

Учені з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики виявили новий тип подвійної зірки, про яку дізналися ще 50 років тому, пише 1news з посиланням на meta.ua.

За допомогою телескопа Шейна, розташованого в обсерваторії Лік у Каліфорнії, їм вдалося вперше побачити це небесне тіло.

Автор відкриття Карім Ель-Бадрі каже:

Нам вдалося виявити, що новий тип перехідних подвійних зірок усе ж таки існує. Це ланка еволюції, якої не вистачало, яку ми давно шукали

Коли зірка помирає, є великий шанс, що вона стане білим карликом – небесним тілом низької світності та з високими ефективними температурами. Однак в рідкісних випадках зірки можуть стати білим карликом надзвичайно малої маси. Вони становлять менше однієї третини маси Сонця і є загадкою, яку науковці поступово розгадують.

За словами Ель-Бадрі, у виявлених зірок яйцеподібна форма, тому що гравітаційне тяжіння зірки-компаньйона змінює їх, а також вони більш роздуті, ніж білі карлики. Вчені планують продовжувати спостереження і сподіваються вивчити решту 29 небачених кандидатів, які були виявлені ще раніше.

 

 

Back to top button