Цікаве

Астрономи відкрили зірку в 14 разів масивнішу за Сонце

Вчені вирахували вік і масу Бекрукс – другої за яскравістю зірки в сузір’ї Південного Хреста, пише 1news з посиланням на vsviti.com.ua.

Це одне із найвідоміших сузір’їв на небі Південної півкулі, яке століттями служило орієнтиром для мореплавців.

Дослідження показало, що зірка в 14,5 раза важча від Сонця і набагато молодша за нього – їй всього 11 мільйонів років. Вона стала найважчою зі всіх світил, чий вік вдалося визначити за допомогою астросейсмології. Для порівняння – Сонцю близько 4,5 млрд років, і воно важить близько 330 тисяч земних мас.

Відкриття було зроблене групою вчених на чолі з доктором Деніелом Коттоном з Австралійського національного університету та Монтерейського інституту астрономічних досліджень у США. У ході роботи експерти об’єднали астросейсмологію та поляриметрію.

Астросейсмологія – дисципліна, яка вивчає пульсацію чи коливання зірок. Вона ґрунтується на сейсмічних хвилях, що відображаються всередині них і викликають вимірні зміни в їхньому світлі.

Поляриметрія вимірює напрямок світлових хвиль. Ще в 1979 році було передбачено, що цей метод дозволить досліджувати надра масивних зірок, але досі ніхто не проводив таких експериментів.

Дослідники використали космічні вимірювання інтенсивності світла з двох супутників NASA: Tess та Wire. Ці дані поєднали з інформацією наземних обсерваторій. Такий підхід допоміг отримати найточніші відомості про зірку, розташовану на відстані 280 світлових років від Землі.

Вчені вважають, що новий підхід розширить знання про еволюцію зірок, а також про хімічні процеси, що відбуваються в космосі. Раніше повідомлялося, що індійські астрономи відкрили понад сто нових зірок. Усі світила входять у молоде зіркове скупчення NGC 1893.

 

 

 

 

Back to top button