Цікаве

Археологи знайшли в Ізраїлі унікальний надгробний камінь

Археологи виявили на півдні Ізраїлю унікальний надгробок V або VI століття. На камені було висічено напис «Пресвята Марія, яка прожила непорочне життя», повідомляє 1NEWS з посиланням на zn.ua.

Камінь знайшли випадково. Його виявив один із працівників, який брав участь в прибиранні національного парку Ніцана. Він сфотографував камінь і забрав його на зберігання, а потім передав вченим.

За словами дослідників, на момент смерті Марії в досліджуваному регіоні розташовувалося велике християнське поселення. Ймовірно, покійна жінка належала до вищого класу. Вчені також відзначають, що надгробок мав використовуватися на одному з християнських цвинтарі, які оточували поселення. Можливо, тепер дослідникам вдасться знайти і інші поховання, які вкажуть на межі поселення.

Місто в парку Ніцана було засноване в I столітті до нашої ери як дорожня станція на торговому шляху. До V і VI століть в тут з’явилися церкви, військова фортеця, монастир і перевалочна станція для християнських паломників. Вчені вважають, що до кінця VI століття чума і вулканічна зима (похолодання планетарного клімату внаслідок забруднення атмосфери попелом), можливо, змусили жителів бігти з цих місць. У VII столітті тут з’явилися ісламські поселення, які також були закинуті до X століття. Село було забуте аж до 1930-х років, коли в цьому місці вперше були знайдені стародавні папіруси

 

 

 

 

Back to top button