Цікаве

Знайдено останки перших жертв насильства

Знайдено останки перших жертв насильства

Фото: IFLScience
Знайдено останки перших жертв насильства

Череп, що належав жінці Візантійської епохи з центральної Італії, має ознаки щонайменше двох хірургічних втручань.

 
 
 
 
 
У лангобардському некрополі Кастелло-Тезіно, який був місцем поховання між шостим і восьмим століттями, знайшли череп жінки, яка, за словами вчених, могла бути першою жертвою насильства. Про це пише IFLScience.
 
Вважається, що вона перенесла серію трепанацій з метою лікування “системного патологічного стану”. На її кістках є хрест. Очевидно, він зроблений за допомогою гострого металевого інструменту.
 
“Ми з’ясували, що жінка пережила кілька операцій, пройшовши тривалу хірургічну терапію, яка складалася із серії послідовних свердлінь”, – пояснила авторка дослідження Ілеана Мікареллі.
 
У текстах 1-го, 7-го і 12-го століть йдеться про те, що хрестоподібні трепанації були поширеною процедурою в давнину. Це ще одне підтвердження думки про те, що мітки були отримані в результаті деякого хірургічного втручання. Це один з небагатьох археологічних доказів операції трепанації, яку проводили над жінками у ранньому середньовіччі. Зі свого боку, це відкриває шлях до майбутніх досліджень для обґрунтування цієї небезпечної хірургічної процедури тієї доби”, – зазначили вчені.
 
Нагадаємо, раніше поруч із гробницею давньоєгипетського фараона Тутанхамона археологи розкопали піраміду ніколи раніше невідомої цариці.
 
У Єгипті знайшли унікальну статую сфінкса
 
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button