Цікаве

Археологи знайшли у Туреччині прикраси часів Візантії

Під час вивчення археологами вежі стародавнього міста Узунджабурч у провінції Мерсін на півдні Туреччини знайшли прикраси візантійського періоду, пише 1news з посиланням на НВ.

У ході розкопок було виявлено 19 артефактів, віком 1400 років, які відносяться до Візантійсько-Сасанідської війни 602-628 років, зазначили археологи.

Артефакти Візантійсько-Сасанідської війни, виявлені в останній тиждень 2021 року, включали скелет, намисто, кулон, ланцюжок, сережки та амулет із браслетом та ланцюжком. Все це було виявлено у внутрішньому приміщенні під час вивчення 23-метрової вежі у стародавньому місті Узунджабурч (Діокесарія). Вежа була побудована в Узунджабурчі наприкінці 6 століття або на початку 7 століття нашої ери.

«Фундаментом археології є азарт від розгадки таємниці. З такими знахідками всі наші колеги захоплено намагаються описати історію цього, події, що відбувалися на той час. Ось чому ці предмети такі важливі для нас. Коли ми в цьому азарті розгадуємо таємницю, ми також радіємо як сищики», – зізнався Гекхан Язгі, генеральний менеджер відділу культурної спадщини та музеїв.

Вважається, що розкопані артефакти були поховані під землею через обвалення перекриттів вежі під час пожежі, а знайдені фрагменти скелета належали людині, яка була в вежі на той час.

Після циклів радіовуглецевого аналізу та інших методів наукових випробувань вважається, що залишки скелета можуть належати священику. До цього додаються монети періоду імператора Іраклія, викарбувані під час Візантійсько-Сасанідської війни (602-628). Пожежа та пошкодження вежі у стародавньому місті Узунджабурч сталися у цей неспокійний період.

«Досі наша мета полягала в тому, щоб підвищити цінність нашого міста у галузі археології. Ці перші знахідки, отримані в результаті напруженої роботи групи розкопок, віщують, що археологічне багатство Узунджабурча буде розкрито докладніше в наступний період», – сказав професор Ахмет Чамсари.

Вік 651 монети становить близько 2100 років, але, незважаючи на їх вік, текст і зображення, вигравірувані на них, все ще читаються, сказала Еліф Озер, археологиня з Університету Памуккале в Туреччині, яка брала участь у розкопках.

“Це було надзвичайно захоплююче відкриття”, – сказала Озер. Цілком ймовірно, що «високопоставлений римський військовий прийшов сюди… і він, мабуть, закопав ці монети тут із невідомої нам причини».

Археологи знайшли глечик, закопаний на березі струмка в Айзано. Вивчивши скарб, вони визначили 439 монет як динарії, або давньоримські монети, викарбувані зі срібла, а 212 – як цистофори, срібні монети з Пергама, стародавнього грецького поліса, розташованого в сучасній північно-західній Туреччині.

 

 

 

Back to top button