Цікаве

Археологи знайшли у Помпеях старовинну церемоніальну колісницю

У Помпеях, античному римському місті, що загинуло внаслідок виверження вулкану, археологи знайшли багато прикрашену колісницю, вочевидь призначену для весільних урочистостей, повідомляє 1NEWS з посиланням на “Європейську правду“.

“Це унікальна знахідка для Італії і дуже важливе відкриття, яке поглибить наші знання про античний світ”, – коментує Массімо Осанна, керівник розкопок.

На думку археологів, знахідка є церемоніальною колісницею-пілентумом, що використовувалася виключно елітою. Вона збереглася у дуже гарному стані.

“Ми раніше не знаходили таких в Італії. Її можна порівняти хіба з серією колісниць, знайдених 15 років тому у могилі у Фракії, на півночі Греції”, – каже Осанна.

Чотирьохколісна колісниця декорована оловом і бронзою та містить сліди подушок і мотузок, які призначалися для гірлянд з квітів. Дослідники припускають, що вона призначалася для весільної церемонії – на це натякають еротичні сцени на бронзових декораціях, з купідонами й парами сатирів та німф.

“Оскільки давні джерела вказують, що пілентуми використовувалися жрицями та аристократками, не виключено, що ця колісниця везла наречену до її нового дому”, – зазначає Осанна.

Колісницю знайшли на території вілли у стародавніх Помпеях, розкопки якої тривають з 2017 року.

Археологи очікують знайти там ще багато цінних речей, тому що її власники проживали у будівлі на момент виверження Везувію у 79 році н.е.

Окрім суто наукової мети, цими розкопками прагнуть покласти край розкраданням пам’яток чорними археологами, які прокопали вже декілька тунелів у цьому районі, полюючи на античні скарби.

 

 

 

Back to top button