Цікаве

Схованку зброї та монет залізної епохи виявили археологи в Німеччині

Археологи, історики та волонтери виявили в Німеччині великий тайник зброї залізної доби. Він став найбільшим, знайденим на території землі Північний Рейн-Вестфалія, інформує 1NEWS з посиланням на zn.ua.

З 2018 по 2020 рік волонтери, яких координували археологи, за допомогою металошукача вивчили вершину гори Вільценберг. За три сезони було виявлено 150 одиниць металевої зброї, обладунків і збруї для коней. Більша частина виявленої зброї датується 300 роком до нашої ери – I століттям нашої ери. Знайдені були також монети і клинки більш пізніх періодів.

Гора Вільценберг висотою 658 метрів виділяється на тлі більш низьких пагорбів на території природного парку Зауерланд-Ротхааргебірге. Відома як Священна гора Зауерланд, вона шанується принаймні з III століття до нашої ери. На вершині знаходиться Валлбург, залишки городища, побудованого в III-II століттях до нашої ери з дерева, каменю і землі.

У ІХ або Х столітті тут з’явилася каплиця, яку офіційно задокументували в 1543 році, коли вона вже була одним з центрів паломництва. Останній відлюдник, який вибрав своїм місцем проживання гору, помер в 1850 році. Віруючі приходять сюди досі в дні Вознесіння і Трійці.

У 1950 році на горі знайшли невеликий тайник, який складався з трьох наконечників копій і двох мечів, які були обгорнуті навколо наконечників. Одна з недавніх знахідок – 40 наконечників копій. Також були знайдені фрагменти горбків для щитів, гачки для ременів, інструменти, фібула, три срібні монети і вкрай рідкісна вуздечка для коней.

Вчені відзначають, що на вершині гори ніколи не відбувалося битв, принаймні, ніяких археологічних слідів зіткнень не виявлено. Зброю, яку було знайдено тут, здебільшого просто кинули на землі, деяку закопали. Але невідомо, трапилося це за один раз або ж зброю залишали протягом тривалого часу.

Ймовірно, що в околицях гори відбулася битва, переможці якої завершили свій тріумф принісши зброю переможених на гору і залишивши там.

 

 

 

Back to top button