Цікаве

Апарат Solar Orbiter зробив нові знімки Сонця

Апарат Solar Orbiter зробив нові знімки Сонця

Фото: Скріншот
Два зображення, зроблені у лютому 2021 року та жовтні 2023 року

Знімки, зроблені космічним апаратом ESA Solar Orbiter, показують, як сильно змінилося Сонце за два роки.

Космічний апарат Solar Orbiter зробив нові знімки Сонця, на яких видно процес утворення сонячних плям. Про це повідомляє Science Alert.

За словами вчених, у 2019 році сонячна активність була відносно низькою, і плям було лише кілька. Відтоді активність повільно зростає. Знімок від лютого 2021 року показує досить спокійне Сонце, але на знімку, зробленому в жовтні минулого року, видно, що ситуація загострюється.

Очікується, що максимум цього циклу припаде на 2025 рік.

Сонце – це величезна куля плазми, електрично зарядженого газу, який має дивовижну властивість переміщати магнітне поле, що може бути вбудоване в нього. Коли Сонце обертається, магнітне поле тягнеться за ним, але, оскільки на екваторі Сонце обертається швидше, ніж на полюсах, силові лінії намотуються все щільніше і щільніше.

Під цим величезним напруженням силові лінії час від часу розриваються, обриваються або прориваються крізь поверхню Сонця, і коли це відбувається, ми бачимо сонячну пляму.

Ці темні плями на видимій поверхні Сонця є областями, де щільніша концентрація сонячної речовини перешкоджає тепловому потоку до видимої поверхні, що призводить до утворення дещо холодніших і, відповідно, темніших плям на Сонці.

Астрономи відзначають, що повільне обертання Сонця і “безперервне звивання” силових ліній означає, що сонячні плями стають більш численними, оскільки поле стає більш “спотвореним”.

Раніше повідомлялося, що 14 грудня, на Сонці стався найпотужніший спалах з вересня 2017 року.

Сонце швидко наближається до свого вибухового піку

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button