Цікаве

Американські вчені створили “найбілішу” фарбу у світі

Така її особливість, кажуть вчені, може допомогти заощаджувати електроенергію, а отже - і боротися зі змінами клімату

Американські дослідники розробили фарбу, яка є значно “білішою за будь-яку білу фарбу”.

Дослідження, проведені працівниками Університету Перд’ю, показали, що вона відбиває понад 98% сонячного світла, – інформує 1NEWS.

Така її особливість, кажуть вчені, може допомогти заощаджувати електроенергію, а отже – і боротися зі змінами клімату.

Фарбування дахів у білий колір – це енергоощадний метод, який вже застосовують у багатьох містах світу.

За словами професора Сюліня Руаня, наявні білі фарби віддзеркалюють лише від 80 до 90 відсотків світла.

“Кожен відсоток віддзеркалюючої здатності означає більше відбиття сонячного тепла – 10 ват на квадратний метр. Отже, якби ви використовували нашу фарбу для даху площею близько 93 квадратних метрів, то, за нашими оцінками, ви могли б отримати віддзеркалення потужністю в 10 кіловат. Це більше, ніж у кондиціонерів, які використовують у більшості будинків”, – зазначив Руань.

Так звані “холодні” білі дахи вважаються простим рішенням для боротьби зі змінами клімату.

У Нью-Йорку білою фарбою нещодавно вкрили понад 10 мільйонів квадратних футів дахів. Штат Каліфорнія також оновив власні будівельні норми, аби просувати ідею “холодних” дахів.

Переваги такого підходу все ще вивчають, але дослідження демонструють, що він справді знижує споживання електроенергії і температуру довкілля.

Усе це також дає перевагу в скороченні кількості води, яка йде на зрошення.

Нова фарба містить сполуку під назвою сульфат барію, яка також використовується для виготовлення фотопаперу і косметики.

“Ми використовували дуже високу концентрацію складових частинок. І ми використовували багато різних розмірів частинок, тому що сонячні промені мають різний колір на різній довжині хвилі”, – розповідає професор Руань.

За його словами, те наскільки кожна частинка розсіює світло, залежить від її розміру, “тому вчені навмисно використовували частинки різних розмірів для розсіювання кожної хвилі”,

Наразі дослідники співпрацюють з компанією, яка зможе виготовляти і продавати “найбілішу” фарбу. За вартістю вона має бути співставна з іншими білими фарбами, що представлені на ринку.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button