Цікаве

Алергія: симптоми та як вилікувати назавжди

Алергія – одна з найбільш нагальних проблем людства. Якщо алергію не лікувати, то виникає великий ризик розвитку бронхіальної астми та інших серйозних ускладнень.

Як запідозрити алергію, чому дуже важливо правильно лікувати захворювання і головне – які сучасні ефективні методи діагностики і лікування є на сьогоднішній день, розповіла лікар-алерголог Ольга Колесникова, передає 1News.

Чи дійсно проблема алергії так актуальна або все-таки її перебільшують?

Проблема дуже актуальна, алергію можна назвати однією з головних хвороб 21 століття, 30% людей в світі хворіють. До 2030 року ВООЗ обіцяє, що кожна друга людина буде страждати від тієї чи іншої форми алергії. Причому, в цивілізованих країнах таких людей більше. Проблема не тільки в спадковості або шкідливих звичках. З кожним роком ми все більше страждаємо від так званої надлишкової стерильності.

 

До 2030 кожна друга людина буде страждати на алергію

Оскільки ми все навколо себе ретельно обробляємо, стерилізуємо, (особливо зараз, в період боротьби з COVID-19), то наша імунна система агресивно реагує не тільки на паразитів або віруси, а також на деякі, здавалося б, звичні речовини (їжу, шерсть тварин, пил). Плюс дуже сильно негативно впливає екологія, різні викиди в атмосферу обтяжують вже наявні в природі алергени. Тобто люди страждають не тільки від весняної алергії на пилок: інші фактори можуть викликати аллергически риніт (нежить) і в холодну пору року. Людина може списувати все на часті застуди, а справа – в алергії.

Як же зрозуміти, що проблема саме в алергії і не сплутати її з іншими захворюваннями?

Симптоми алергії можуть бути сезонними і цілорічними. Сезонна алергія проявляється в три етапи: коли цвітуть дерева в кінці березня-початку квітня, потім цвітуть злакові з квітня до середини липня; і нарешті – коли цвітуть бур`яни – з серпня і до перших холодів.

Сльозливість очей або тривалий нежить – це симптоми алергії

Але алергію викликає не тільки пилок, тому восени і взимку людина може сплутати її з застудою, наприклад. Відрізнити алергію від тієї ж ГРВІ або іншої хвороби можна за основними ознаками:

  • тривалий, більше двох тижнів, риніт,
  • при алергії дере в голі, але не болить, як при ангіні,
  • в сезон цвітіння може бути невелика температура, але не більше 37,2 градусів, якщо температура зростає до 38 і вище – це ГРВІ,
  • Сверблячка в носі, чхання, сльози (може бути схоже на кон’юнктивіт, це запалення слизової оболонки очей), висипання на шкірі – все це прояви алергії. При повторному контакті з алергенами все це буде посилюватися.

Тобто алергенів може бути кілька? І як же їх визначити?

Алергія може бути, як на один агент, та й на кілька. Тобто якщо у вас алергія на пилок берези навесні, а взимку часто долає нежить, то можливо є ще якийсь перехресний алерген. Перш за все потрібно йти до алерголога, тільки лікар зрозуміє, який саме метод діагностики необхідний. Як раніше, так і досі золотим стандартом в діагностиці алергії вважаються шкірні проби.

Але їх мінус в тому, що в сезон масового цвітіння рослин шкірні проби робити не можна. Крім того, якщо у людини алергія давно, він приймає антигістамінні препарати, то для проведення проби їх потрібно скасовувати.

Також не можна робити такий тест при вже наявності шкірного висипу. Тоді допоможуть лабораторні методи.

Але вже ж є антигістамінні препарати. Так вони лікують або тільки усувають симптоми?

Взагалі на сьогодні алергію лікують трьома способами:

  1. Рекомендують уникати алергенів взагалі, але в умовах сучасного життя це практично неможливо. Тобто можна відмовитися від деяких продуктів, домашніх тварин, але не виходити на вулицю по півроку або не їздити у відпустку – нереально.
  2. Усувають симптоми: призначають краплі, інгалятори, ті ж антигістамінні таблетки, промивання носа. Але це лише тимчасовий ефект. Проблема в тому, що таке лікування не зупиняє обважнення симптомів. Тобто навіть при прийомі антигістамінних засобів алергія все-таки може перейти в бронхіальну астму. Також буде з’являтися алергія на нові подразники.
  3. І найсучасніший і надійний метод лікування – це алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ).
Back to top button