Цікаве

6 способів уникнути одержимості швидкою модою

Це неймовірна статистика. За даними кампаній менше 2 % працівників на виробництві одягу в усьому світі заробляють те, що можна назвати прожитковим мінімумом.

У той час як в західному суспільстві існує зручність мати під рукою якісний одяг у будь-який час, 98 % людей, які його виробляють, живуть у бідності.

Але питання в тому, чи дійсно воно нам потрібно? Криза COVID-19 змінила погляди багатьох людей на життя, і цілком можливо, що швидка мода тепер може здаватися менш важливою в суспільстві. Якщо ви хочете скоротити свої імпульсивні покупки та швидкі витрати на моду, ось кілька корисних способів, як це зробити.

Виклик «30 разів»

Наступного разу, коли ви відчуєте імпульс купити сорочку, сукню або штани, запитайте себе: я одягну це хоча б 30 разів?

Правило #30Wears придумала Лівія Ферт, жінкою, яка стоїть за консалтинговою компанією Eco-Age, підприємством, що займається сталим способом життя. Такі знаменитості, як Емма Уотсон, разом з тисячами інших людей, швидко продемонстрували свою підтримку цього правила. Воно покликане усунути культуру одноразового використання в моді, де такі норми, як «ніколи не приходити на вечірку двічі в однаковому одязі», існують уже давно.

Секонд хенд і вінтаж

Суспільству потрібен час, щоб позбутися від клейма магазинів секонд-хенд. Старомодні ідеї «повторного носіння» — важливі для багатьох сімей як сьогодні, так і в минулому — сприймалися негативно; але правда полягає в тому, що вони набагато корисніші, ніж багато хто думає.

Батьки дітей, зокрема, можуть отримати вигоду, наприклад при покупці уживаного дитячого одягу — в кінці кінців, попередній власник міг її надягнути всього декілька разів, перш ніж у нього почався стрибок росту. Є також багато пропозицій для дорослих з додатковим бонусом у вигляді можливості придбати недорогу і круту брендову річ за більш м’якими цінами порівняно з елітними магазинами.

Є багато інтернет-сайтів, які також пропонують цю послугу — недавно їй навіть була присвячена кампанія Джона Люїса — так що вам, можливо, навіть не доведеться виходити з дому.

 

Прибрати спокусу

Видалення об’єкта бажання з-перед очей — це перевірений спосіб перешкодити нам робити те, що ми не хочемо. Особи, залежні від соціальних мереж, можуть накласти добровільну «заборону на певний час» у Twitter і Facebook, а також існують додатки, що блокують сайти з азартними іграми для людей, які хочуть позбутися ігрової залежності.

Те ж саме можна сказати й про покупку одягу. Якщо ви дійсно не хочете натискати на це привабливе посилання продавця, відмовтеся від підписки на його електронні листи, які часто містять заманливі пропозиції. Ви також можете відписатися від них у соціальних мережах або навіть заблокувати їх сайти, якщо це необхідно. Замініть їх захисниками повільної моди, які просувають довговічність і якість порівняно з дешевим одноразовим одягом.

Зрештою, те, що ми не бачимо, з меншою ймовірністю змусить нас витягнути кредитну картку.

Магазини для обміну

Онлайн-світ обміну одягом набирає обертів, і вже є кілька застосунків, які дозволяють виставляти одяг в обмін на віртуальний кредит, який потім можна використовувати для покупок у інших користувачів.

Переваги цього різноманітні: від економії грошей до допомоги навколишньому середовищу, але це також дає нам можливість отримати чиїсь небажані подарунки, які можуть бути абсолютно новими, але за низькою ціною.

 

#whomademyclothes

Замість того, щоб гадати, звідки взявся наш одяг, задайте це питання безпосередньо виробнику. Більшість великих роздрібних продавців повинні повідомляти покупців, за запитом, де і ким виробляються товари, які вони продають.

Якщо ви не отримаєте належної відповіді, то в Інтернеті є різні джерела, що надають інформацію, наприклад, про найбільших споживачах швидкої моди та про те, в яких країнах є найбільш низькооплачувані працівники.

Цей хештег стимулював більше 170 000 осіб поставити запитання, і є прикладом прямої протидії швидкій моді в усьому світі. Як тільки ви отримаєте відповідь, то зможете вирішити, чи бажаєте ви купувати одяг у цьому магазині. Є надія, що багато компаній почнуть міняти свою політику й платити заводським працівникам хоча би прожитковий мінімум.

 

Одяг своїми руками

Ми часто викидаємо одяг через незначні причини, як-от через зламану блискавку або вицвілий матеріал. Проте, це все часто можна виправити самостійно.

Існує величезна кількість веб-сайтів, які пропонують поради по пошиттю одягу, а також, звичайно ж, є керівництва на YouTube, тож, якщо ви хочете щось виправити, замінити застібку-блискавку або пришити ґудзик, то зможете знайти рекомендації за кілька кліків.

Деякі люди навіть примудряються заробити, знаходячи пошкоджений одяг, ремонтуючи його, а потім продаючи. Хоча для цього може знадобитися спеціальна підготовка, це може стати невеликим додатковим доходом у ваш вільний час, особливо якщо вам такі речі до вподоби.

Back to top button