Цікаве

6 липня: яке сьогодні свято та що не можна робити

6 липня — Всесвітній день поцілунків, ніч проти Івана Купала, розповідає 1News.

Всесвітній день поцілунків

Всесвітній день поцілунків — неофіційне свято, вигадане в XIX столітті у Великій Британії, а 20 років тому було затверджено Організацією Об’єднаних Націй. Святкується щорічно 6 липня.

За деякими свідченнями, ініціатором Дня поцілунків став дантист. Він вважав, що чим частіше люди будуть цілуватися, тим краще доглядатимуть за своєю ротовою порожниною, щоб уникнути неприємного запаху із рота.

Цього дня у містах традиційно проводять різні конкурси поцілунків, учасники яких мають шанс виграти різні призи і подарунки (“За найдовший поцілунок”, “за найкрасивіший поцілунок”, “за пристрасний поцілунок, за найпристрастніший поцілунок та ін.).

День ангела сьогодні

Іменини сьогодні святкують: Олександр, Олексій, Антоній, Артемій, Герман, Йосип, Петро, ​​Федір.

6 липня православні вшановують пам’ять мучениці Агрипіни

Свята Агрипіна жила в III столітті. Вона народилася в Римі і походила зі знатної родини. З юності діва присвятила себе Богу.

Язичники видали святу Агрипину владі за часів гонінь при Валеріана (257). Її звинуватили в тому, що вона повстає проти інституту шлюбу і за допомогою шахрайства обманює дівчат.  Її били та катували до смерті.

Подруги і духовні сестри Агрипини, святі Васса, Павла і Агафонік, прийшли на суд, незважаючи на загрозу їхньому власному життю. Коли тіло мучениці кинули на поживу псам, діви забрали останки і поховали тіло Агрипіни в місці, що називався Меній.

Святі Васса, Павла і Агафонік також удостоїлися мученицьких вінців.

Прикмети і традиції сьогодні

  • У народі 6 липня, напередодні Івана Купала, відзначається день Горпини Купальниці. Вважалося, що в цей період потрібно обов’язково попаритися в лазні і скупатися в річці – це корисно для здоров’я і омолодження.
  • На Агрипіну вмиваються росою. В цей день на вікна і на поріг клали кропиву, щоб нечиста сила не потрапила в хату.
  • За повір’ями, народжений 6 липня щасливий і здатний ділитися своїм везінням з близькими людьми.
  • 6 липня соловей не співає – пора ячмінь збирати.
  • В лазні попаритися – здоров’я знайти.
  • Велика роса на Івана – буде врожай огірків та горіхів.

Що не можна робити цього дня

  • В цей день не можна залишатися наодинці, через те, що нечисть дуже активна.
  • Не позичайте гроші, вони вам більше не повернуться. А якщо знайшли на вулиці гроші або щось цінне, не беріть, це – підступи нечисті.

Джерело: ТСН

Back to top button