Цікаве

5 причин, чому може боліти в грудях

5 причин, чому може боліти в грудях

Коли виникає різкий біль у грудях, то це не завжди говорить про проблеми з серцево-судинною системою. Кардіолог Наталія Іванюк назвала 5 інших причин, про які варто знати кожному.

Лікарка розповіла, що якщо людина навчиться розрізняти біль, то буде точно знати, чи варто йти у лікарню.

Перш за все, визначаємо локалізацію і характер болю — саме вони скажуть нам, в чому причина, — наголосила Іванюк.

Причини, через які може виникати біль у грудях

  • Стенокардія

Це пекучий, тиснучий, стискаючий біль за грудиною. Він часто супроводжується задишкою. Біль можна відчувати й у лівому плечі, лопатці, спині чи щелепі. Стенокардія часто з’являється після фізичних навантажень та зникає через 5-20 хв або після прийому нітрогліцерину.

Якщо ж у вас схожі симптоми, але біль дуже сильний, не зникає протягом 20 хв і після нітрогліцерину — терміново викликайте швидку! Це може бути інфаркт міокарда!, — зазначила кардіолог.

  • Міжреберна невралгія

Людина відчуває сильний та стискаючий біль у грудній клітці. Він може іррадіювати («віддавати») в ліву руку або лопатку. Симптоми схожі на стенокардію, однак посилюються при рухах руками, спиною чи головою. Причиною може стати защемлення нервів міжхребцевими дисками. Слід звернутися до невролога чи вертебролога.

  • Хвороби легень

З’являється гострий та колючий біль у всіх грудній клітині. Кардіолог зазначила, що він може бути й однобічним або поширюватися у міжлопаткову зону. Біль посилюється при глибокому вдиху, кашлі та чханні. Людям потрібно звернутися до пульмонолога чи терапевта.

  • Рефлюксна хвороба (при печії)

Пекучий або тиснучий біль, який може іррадіювати у спину. 

Зазвичай симптоми зʼявляються після прийому їжі, в лежачому положенні або при нахилах. При таких симптомах слід звернутися до гастроентеролога, — зазначила Іванюк.

  • Панічна атака

Людина відчуває тиснучий біль у передній стінці грудини, який може наростати. Вона супроводжується відчуттям тривоги, страху, тахікардією та дезорієнтацією. З такими симптомами потрібно звернутися до невролога чи психотерапевта. 

Back to top button