Цікаве

11 серпня: яке сьогодні свято та що не можна робити

11 серпня православні віряни святкують Різдво Миколая Чудотворця. У народі цей день отримав назву Калинник.

Існують певні заборони, а прикмети пророкують, якою буде погода найближчим часом. Про те, що не можна робити 11 серпня, розповідає 1News.

Іменинники 11 серпня: Анатолій, Олексій, Астафій, Вовк, Данило, Калинник, Костянтин, Кузьма, Михайло, Микола, Пахом, Серафим, Фегност, Серафима, Федотія.

Різдво Миколи Чудотворця

11 серпня, в цю середу, православна церква відзначає Різдво святого Миколая Чудотворця – одного з найбільш шанованих вірянами святих.

Ще за життя Микола прославився як умиротворитель тих, хто ворогує, захисник безневинно засуджених і рятівник від марної смерті. Йому моляться про мандрівників, благополучне заміжжя дочок, позбавлення від голоду.

Люди вірять, що святий Миколай особливо наближений до Бога, тому з молитвами до нього звертаються тільки в найважчих ситуаціях

Це православне свято є доброю нагодою висловити вдячність Миколі Чудотворцю, який протягом усього життя був зразком лагідності, доброти, милосердя і любові до ближніх.

У Різдво святого Миколая рекомендується відвідати церкву і поставити свічку святителю.

Калинник

Назва народного свята пов’язана з ім’ям страстотерпця Калинника Килікійського, пам’ять якого відзначається в цей день. У минулому день 11 серпня називали Туманником через щільні ранкові тумани.

На Калинник зазвичай спіють ягоди калини, тому в народі це свято відзначають пирогами з її плодами. Гіркий смак ягоди порівнюють з гіркою долею дівчини, відданої насильно заміж.

На Калинник зазвичай спіють ягоди калини

Народні прикмети на 11 серпня

  • Якщо в цей день зранку туман – до врожаю вівса і ячменю.
  • Якщо дозрілий овес знову зазеленіє – осінь видасться дощовою.
  • Якщо ягоди та горіхи вродили, а грибів мало – зима буде холодною.

Що не можна робити 11 серпня

  • Під забороною в цей день робота в саду і на городі.
  • Також заборонено шити, вишивати і займатися в’язанням.
  • Не можна лаятися, прибирати в будинку і сваритися з близькими.

Джерело: Обозреватель

Back to top button