Світ

Зброї Києву не буде? Перемога Росії в СловаччиніСюжет


На парламентських виборах у Словаччині першість отримала партія проросійського політика Роберта Фіцо. Президент країни вже пообіцяв переможцю мандат на формування уряд.

Партія SMER-SSD колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо посіла перше місце на парламентських виборах. Згідно з офіційними результатами, проросійська партія Фіцо набрала 22,9% голосів. Прогресивна Словаччина – ліберальна та проукраїнська партія з 17,9% зайняла друге місце. Третьою стала поміркована ліва партія HLAS (Голос) з 14,7% голосів. Такий розклад сил в Словаччині може стати серйозним викликом для єдності НАТО та Євросоюзу щодо підтримки України.

Антиукраїнські заяви

Під час виборчої кампанії Фіцо критикував уряд Словаччини за поставки зброї в Україну, паралельно обіцяючи це зупинити.

Жодного набою Україні“, – казав політик.

Фіцо також відкидав продовження санкцій Євросоюзу проти Росії, ставив під сумнів можливість вступу України до НАТО та повторював наративи Кремля про те, що саме Альянс спричинив війну. Він також побачив в Україні “фашистів” і “нацистів”.

Вчора, після оголошення результатів виборів, він сказав, що Словаччина має “більші проблеми, ніж війна в Україні”. Зокрема, мова йшла про ціни на енергоносії та вартість життя в країні. Він також заявив, що “зробить усе” від нього залежне, щоб розпочати мирні переговори між Росією та Україною.

“Більше вбивств нікому не допоможе”, – сказав Фіцо.

Забігаючи наперед, зазначимо, що ідея цих переговорів навряд чи буде сприйнята в Україні, оскільки серед пропозиції, швидше за все, є територіальні поступки для Росії.

Перемозі Фіцо дуже зрадів його однодумець – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який вже встиг привітав його.

“Вгадай, хто повернувся! Вітаємо Роберта Фіцо з його беззаперечною перемогою на парламентських виборах у Словаччині. Завжди приємно працювати разом із патріотом. Чекаю з нетерпінням!” – написав Орбан в соцмережі Х.

Телеканал СNN припускає, що Фіцо та Орбан можуть об’єднатися і створити перешкоди для Євросоюзу. Більше того, як вважають американські журналісти, якщо правляча в Польщі партія Право і справедливість зуміє виграти третій термін на парламентських виборах цього місяця, то цей “блок порушників спокою в ЄС може стати ще сильнішим”.

Перспективи формування коаліції

Президент Словаччини пообіцяв надати мандат на формування нового уряду переможцю парламентських виборів у країні, сигналізуючи, що Фіцо та його партія можуть розпочати це робити. Тобто Фіцо може знову стати прем’єр-міністром Словаччини.

Нагадаємо, що він вже тричі обіймав цю посаду, але в 2018 році остання його каденція закінчилася “словацьким Майданом”. Фіцо був змушений піти у відставку. Причиною масових протестів тоді стало вбивство антикорупційного журналіста-розслідувача Яна Куціяка та його дівчини.

Тепер, щоб знову повернутися на посаду прем’єра проросійський політик повинен шукати партнерів по коаліції, оскільки його партія не отримала достатньої частки голосів, щоб керувати самостійно.

Фіцо може розглядати як партнера помірковану ліву партію HLAS, яка посіла третє місце. Цю партію очолює колишній його соратник – Пітер Пеллегріні і сформована вона була після внутрішніх суперечок як відгалуження SMER-SSD. Проте й цього буде не достатньо для формування коаліції – знадобиться ще одна партія.

Окрім цього, оскільки ще сім партій досягли 5%-го бар’єру, необхідного для проходження до парламенту, коаліційні переговори скоріше за все включатимуть багато гравців і можуть бути тривалими та безладними.

До того ж Пітер Пеллегріні заявив, що поставки боєприпасів в Україну корисні для оборонної промисловості Словаччини, і його партія підтримує позицію Євросоюзу проти Росії.

Конкурент партії Фіцо – ліберальна партія Прогресивна Словаччина, яка хоче зберегти курс на підтримку України. Очільник групи – Міхал Шимечка також має перспективи стати прем’єром, адже хоче переманити HLAS в свою коаліцію. Він також вже заручився підтримкою блоку ОL’ANO колишнього прем’єра Ігоря Матовича, християнських демократів та партії Свобода і Справедливість.

“SMER виграв вибори. Це дуже погана новина для Словаччини. Було б ще гірше, якби Фіцо вдалося сформувати уряд… Ми зробимо все, щоб цього не сталося”, – сказав Шимечка після оголошення результатів виборів.

Наслідки для України

Головне питання, яке виникає для Києва, чи буде Словаччина надалі постачати зброю. Адже саме вона стала першою країною, яка передала Україні винищувачі МІГ-29 і системи ППО С-300.

Але, як пояснив колишній посол США в Братиславі Адам Стерлінг, у Словаччини майже не залишилось запасів зброї радянського зразка, які вона могла б передати Україні, тому ця тема стає не актуальною.

Ще один аспект, на який варто звернути увагу, – це виробництво бронетехніки та боєприпасів для ЗСУ, а також обслуговування військової техніки. Словаччина надає ці послуги Україні, отримуючи оплату від ЄС. За оцінками експертів, Фіцо навряд чи скасує ці угоди, оскільки вони вигідні Словаччині. Також він не зможе анулювати контракти на постачання Україні самохідних артилерійських установок Zuzana.

Однак найбільш суттєвим ризиком для України від нового уряду Словаччини може стати посилення позиції в ЕС тих, хто виступає проти військової підтримки Києва.

“Це може допомогти внести в мейнстрім заклики до припинення підтримки або принаймні скорочення… Повільний прогрес контрнаступу України проти укріплених російських позицій на півдні України послабив очікування швидкої перемоги та посилив голоси у Франції та інших великих європейських країнах, які виступають проти безстрокових зобов’язань щодо озброєння України”, – говориться в статті The New York Times.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button