Світ

Збройного вторгнення в Крим не було – Обама

Збройного вторгнення в Крим не було - Обама

Фото: AP

Тодішня Україна буцімто “не була Україною, про яку говоримо сьогодні”, вважає Барак Обама

Колишній американський президент пояснив, чому реакція Заходу на агресію РФ проти України у 2014 році була слабшою.

Екс-президент США Барак Обама, чия друга каденція припала на вторгнення Росії в Крим на Донбас, в інтерв’ю CNN пояснив відсутність активної підтримки України з боку Заходу в порівнянні з подіями 2022 року.

Зокрема, за його словами, тодішня Україна буцімто “не була Україною, про яку говоримо сьогодні”.

“Є причина, чому не було збройного вторгнення в Крим. Тому що в Криму було багато російськомовних людей, і там існувала певна симпатія до поглядів, які представляла Росія. Навіть у (Верховній. – Ред.) Раді тоді були симпатики Росії. Політика в Україні була складнішою”, – вважає американський політик.

Колишній американській лідер також заступився за екс-канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яку критикують через зближення з Росією та недостатньо жорстку політику.

“І мені, і Меркель, якій я віддаю величезну шану, довелося залучити багатьох інших європейців, які тоді були в паніці, щоб запровадити санкції та не дати Путіну продовжити вторгнення на Донбасі і на решті території України”, – розповів Обама.

За його словами, “з огляду на те, на якому етапі тоді перебувала Україна і якими були настрої в Європі”, їм нібито вдалось “утримати рубежі”.

“А далі сталось те, що виникло відчуття української ідентичності, окреме від Росії, та рішучість України вигнати російські війська, підготовка війська та громадянського суспільства для опору російському вторгненню”, – вважає він.

Захід кинув виклик Путіну “тими інструментами, які у нас були на той час, враховуючи те, в якому стані перебувала Україна”, резюмував колишній президент США.

Користувачі Twitter виклали відео 2014 року, яким відреагували на слова Обами про те, що нібито “збройного вторгнення до Криму не було”.

На кадрах можна побачити, як російські солдати заходять в будівлю кримського парламенту.

Нагадаємо, Ангела Меркель спробувала виправдати дружні стосунки з Росією під час перебування на посаді канцлера ФРН. Також вона заговорила про необхідність переговорів про закінчення війни.

Трамп заявив, що “відтермінував війну” в Україні

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button