Світ

Запаси газу в Європі до зими досягнуть рекордного рівня – ЗМІ

Запаси газу в Європі до зими досягнуть рекордного рівня - ЗМІ

Фото: Оператор ГТС України

Високий рівень стартових запасів у поєднанні з деяким додатковим запасом газу, що зберігається в Україні, має забезпечити стабільні запаси

Reuters зазначає, що нині складські приміщення заповнені на 96%, що є другим за величиною показником за всю історію після 2019 року.

Європа вступить в зимовий опалювальний сезон з рекордними запасами газу в сховищах, захистивши регіон від загрози його дефіциту та повторення торішніх високих цін. Про повідомляє Reuters з посиланням на дані Gas Infrastructure Europe (GIE).

Запаси газу в Євросоюзі та Великобританії на 30 вересня склали 1096 терават-годин (ТВтч). Запаси на +172 ТВт-год (+19% або + 1,59 стандартного відхилення) вище за середній сезонний показник за попередні десять років на дату закінчення основного літнього сезону поповнення запасів.

Складські приміщення заповнені на 96%. Такий показник є другим за величиною за всю історію після 2019 року, порівняно із середнім сезонним показником за десять років – 87%.

Високий рівень стартових запасів у поєднанні з новими терміналами для імпорту СПГ та деяким додатковим запасом газу, що зберігається в Україні, має забезпечити стабільні запаси незалежно від погоди взимку 2023/24 року.

За останнє десятиліття найбільший за всю історію зимовий спад склав -782 ТВт-год при середньому значенні всього лише -588 ТВт-год, тому регіон зможе пережити зиму.

Великі запаси газу на початку зими 2023/24 року переважно є результатом рекордних обсягів видобутку газу в кінці зими 2022/23 року. Через більш високі, ніж зазвичай, температури в поєднанні з різким скороченням промислового споживання і високими цінами, покликаними обмежити використання газу енергетичними та іншими виробниками, запаси газу в регіоні виявилися надзвичайно високими.

Нагадаємо, Єврокомісія провела третій тендер із загальних закупівель газу на 16,49 млрд куб. м, у якому взяли участь 39 країн.

У Європі обвалилися ціни на газ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button