Світ

Єврокомісар попередила Польщу про “наслідки” блокування кордону з Україною

Єврокомісар попередила Польщу про наслідки блокування кордону з Україною

Фото: Укрінформ

Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян прокоментувала ситуацію на кордоні України та Польщі

Єврокомісар наголосила, що Україна, яка перебуває у стані війни, не може перетворюватися на заручника в результаті блокуванні зовнішніх кордонів.

Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян заявила, що ситуація, яка склалася на кордоні між Польщею й Україною, є абсолютно неприйнятною і потребує активного втручання польської влади. Про це вона сказала у Брюсселі під час пресконференції з представлення пакету пасажирської мобільності ЄС, передає Укрінформ.

“Я вважаю, що ситуація на кордоні Польщі з Україною є абсолютно неприйнятною. Говорю так, тому що ми від початку були долучені до цього процесу та намагалися вести дискусію з усіма залученими сторонами. За моєю оцінкою, на сьогодні немає доброї волі у пошуку рішення. При цьому там немає майже жодного долучення польської влади. Я говорю так, тому що саме польська влада, як можна припускати, має підтримувати закон на цьому кордоні”, – зазначила єврокомісар.

Вона наголосила, що підтримує право людей на протести, але при цьому Україна, яка перебуває у стані війни, не може перетворюватися на заручника в результаті блокуванні зовнішніх кордонів.

“Безумовно, ми все ще ведемо постійні обговорення, є перелік технічних заходів, які можуть бути задіяні. При цьому вони мають бути забезпечені та виконуватися польською стороною. Ми продовжуємо діалог, але, як Європейська комісія, зберігаємо за собою право на втручання, навіть до правового переслідування проти тих, хто не поважає правила та не виконує законів”, – заявила єврокомісар.

Нагадаємо, з 6 листопада на українсько-польському кордоні почався страйк польських перевізників. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Вчора, 28 листопада українські перевізники у відповідь заблокували дорогу у Польщі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button