Світ

ЄС схвалив поетапну інтеграцію Болгарії та Румунії до Шенгенської зони

ЄС схвалив поетапну інтеграцію Болгарії та Румунії до Шенгенської зони

Фото: Unsplash

Болгарія та Румунія приєднаються до Шенгенської зони у березні

До Шенгенської зони відкритих кордонів наразі входять 23 із 27 країн-членів блоку, а також Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн та Ісландія, які не входять до Євросоюзу.

Євросоюз схвалив частковий вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони. Про це у суботу, 30 грудня, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Це рішення скасовує внутрішні перевірки на повітряних і морських кордонах із березня 2024 року. Контроль збережеться на сухопутних кордонах.

“Обидві країни наполегливо працювали для цього. Вони обидві на це заслуговують. Вони зроблять Шенген ще сильнішим”, – повідомила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що це дев’яте розширення Шенгенської зони підтверджує та зміцнює взаємну довіру та єдність між державами-членами, на яких побудовано Шенген, і допоможе просувати цей важливий проєкт.

Відомо, що обговорення дати можливого скасування перевірок осіб на сухопутних кордонах триватимуть у 2024 році, і очікується, що рішення ЄС з цього питання буде ухвалено у “розумні терміни”.

Болгарія та Румунія з 2007 року прагнуть стати частиною Шенгенської зони. Єврокомісія оголосила про готовність двох країн на цей крок ще 2011 року, але процес блокували різні країни ЄС. У грудні 2022 року Рада Євросоюзу погодила рішення, але Австрія в результаті заблокувала його через “слабкі зусилля” щодо боротьби з нелегальною міграцією. 

Шенгенська зона – це група країн Європи, які домовилися про відміну між собою прикордонного контролю. Таким чином, люди можуть вільно подорожувати Шенгенською зоною без будь-яких затримок. На даний момент до Шенгенської зони входять 27 країн.

Раніше офіційно почала діяти оновлена Шенгенська інформаційна система (SIS), що підтримує прикордонний контроль та співпрацю правоохоронних органів у 30 країнах Європи. 

Нагадаємо, недавно Хорватія приєдналася до Шенгенської зони.ю. У 2023 році приєднання до Шенгену блокувала Угорщина, яка критикувала Болгарію за введення податку на транзит російського газу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button