Світ

ЄС продовжив санкції проти Ірану за порушення ядерної угоди

ЄС продовжив санкції проти Ірану за порушення ядерної угоди

Євросоюз продовжив дію санкцій проти Ірану за порушення ядерної угоди

Даним рішенням Рада ЄС продовжила дію заходів, що були від початку вжиті на рівні ООН проти персон та установ, залучених до дій в у ядерній сфері.

Рада ЄС 17 жовтня ухвалила рішення продовжити дію обмежувальних заходів проти Ірану в рамках режиму санкцій за ядерне розповсюдження, у відповідь на порушення Іраном умов СВПД – Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану. Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

Рада ЄС вирішила здійснити необхідні кроки, щоб продовжити обмежувальні заходи відповідно до режиму ЄС із (ядерного – ред.) нерозповсюдження для Ірану. За оцінкою Ради ЄС, існують вагомі причини, щоб утриматися від скасування цих обмежень у перехідний день (18 жовтня 2023 року), як це було від початку передбачено умовами СВПД. Рішення Ради ЄС відповідає положенням Резолюції РБ ООН 2231 та умовам СВПД, з огляду на те, що Іран не виконує власні зобов’язання за СВПД, як доповідає МАГАТЕ, з 2019 року, – заявили у Європейській раді.

Даним рішенням Рада ЄС продовжила дію заходів, що були від початку вжиті на рівні ООН проти персон та установ, залучених до дій в у ядерній сфері або у сфері розробки балістичних ракет, або залучених до діяльності Корпусу вартових Ісламської революції.

Крім того, Рада ЄС погодилася продовжити секторальні та індивідуальні санкції ЄС у зв’язку із порушеннями Ірану в сфері ядерного нерозповсюдження, а також порушеннями ембарго на поставки зброї та ракет.

Зазначається, що ці кроки не означають запровадження додаткових санкцій ЄС проти Ірану. Всі санкції ЄС проти Ірану, що вже були скасовані в рамках СВПД, залишаються скасованими.

Раніше ЗМІ писали, що Велика Британія та інші європейські держави оголосять про плани вперше порушити ядерну угоду з Іраном від 2015 року, оскільки країни не збираються скасовувати санкції проти Тегерана щодо використання ракет.

Як повідомлялося, Тегеран направив до Брюсселя офіційну відповідь на запропонований проект відновлення ядерної угоди 2015 року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button