Світ

ЄС подасть до суду на Мальту через програму “золотих паспортів”

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: Соцсети

ЄС позивається на Мальту через програму отримання громадянства за інвестиції

Брюссель вважає, що видача громадянства іноземцям за їхні великі інвестиції суперечить правилам Євросоюзу.

 

Європейська комісія подасть судовий позов проти Мальти за програму “золотих паспортів”. Ця програма дозволяє багатим іноземцям купувати громадянство в обмін на інвестиції у розмірі одного мільйона євро. Про це йдеться у заяві Європейської комісії, оприлюдненій у четвер, 29 вересня, повідомляє Європейська правда.

 

Мальта призупинила цю програму для громадян Росії та Білорусі після початку війни в Україні. Але вона продовжує діяти для всіх інших іноземців. У Єврокомісії зазначили, що Валлетта “не висловлювала жодного наміру припинити її”.

 

Ця схема порушує законодавство ЄС, бо громадянство надається без будь-яких реальних зобов’язань для власників паспортів, зазначають у Брюсселі.

 

Уряд Мальти заперечує таке розуміння дійсності і наполягає, що країна правильно тлумачить правила ЄС.

 

Передача справи до Суду ЄС відбувається після багаторічних суперечок з Мальтою з питання коригування програми.

 

Тиск із боку Брюсселя призвів до призупинення чи навіть скасування схем “золотих паспортів” в інших країнах ЄС. Зокрема, Кіпр і Болгарія були останніми країнами, де зупинили цю програму.

 

Зазначимо, що, за даними Reuters, продаж паспортів приніс Мальті більш як 800 мільйонів євро з 2014 по 2020 рік. Мальтійський уряд зазначив, що це допомогло профінансувати заробітні плати працівників у розпал кризи COVID-19.

 

Більшість “нових громадян” Мальти – вихідці із країн Перської затоки, Далекого Сходу і Росії.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button