Світ

ЄС пережив другу зиму після початку війни з рекордно великими запасами газу

ЄС пережив другу зиму після початку війни з рекордно великими запасами газу

Фото: ceenergynews.com

Євросоюз завершив зиму з рекордними запасами газу

Частка імпорту російського газу в Європу впала з 45% у 2021 році до 24% у 2022 році та ще до 15% у 2023 році.

Європейський Союз пройшов другу зиму після повномасштабного вторгнення Росії в Україну з рекордно великими запасами газу. Станом на 31 березня європейські газосховища були заповнені на понад 58%. Про це у неділю, 14 квітня, повідомила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Вона зауважила, що зекономити газ європейцям вдалося завдяки диверсифікації енергопостачання, заощадженням громадян і компаній, а також інвестиціям у відновлювані джерела енергії.

“Високий рівень запасів газу у сховищах Європи означає, що ринки стають стабільнішими, ціни повертаються приблизно до довоєнного рівня, і Європа може з упевненістю розпочати підготовку для опалювального сезону наступної зими”, – сказала Сімсон.

Вона додала, що в Європі скоротили використання газу майже на 20%, що дозволило впродовж останніх 18 місяців заощадити понад 107 млрд кубометрів блакитного палива.

Відомо, що після початку повномасштабної війни РФ проти України Європа зменшила свою залежність від російського газу. Частка імпорту російського газу в Європу впала з 45% у 2021 році до 24% у 2022 році та до 15% у 2023 році.  Відмовитися від 24 млрд кубометрів російського газу в 2022 і 2023 роках допомогло збільшення частки відновлюваних джерел енергії. 

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила низку змін, що підвищать привабливість українських газосховищ для європейських замовників.

Раніше повідомлялося, що євротрейдери заробили понад $300 млн, зберігаючи газ в Україні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button