Світ

ЄС інвестує рекордні €7 мільярдів у транспортні мережі


Більшість фінансування спрямують на проєкти, що відповідають “кліматичним” цілям ЄС, зокрема вдосконалення залізничних шляхів, внутрішніх водних артерій та морського транспорту

Євросоюз оголосив про виділення рекордних 7 мільярдів євро на розвиток транспортних мереж, зокрема залізниць, морського та річкового транспорту, а також на вдосконалення транспортної інфраструктури “коридорів солідарності” з Україною. Про це інформує пресслужба Єврокомісії у середу, 17 липня.

Загалом Єврокомісія відібрала 134 транспортні проєкти, які отримають фінансування в межах Фонду поєднання Європи (CEF). Кілька проєктів спрямують на покращення інфраструктури вздовж “коридорів солідарності” між ЄС і Україною.

Більшість фінансування спрямують на проєкти, що відповідають “кліматичним” цілям ЄС, зокрема вдосконалення залізничних шляхів, внутрішніх водних артерій та морського транспорту. 

Водночас залізничні проєкти отримають 80% фінансування.

Близько 20 морських портів в Ірландії, Іспанії, Фінляндії, Нідерландах, Німеччині, Мальті, Литві, Кіпрі, Хорватії, Греції та Польщі отримають підтримку для модернізації інфраструктури, деякі з яких дозволять постачати берегову електроенергію на судна, або транспортувати відновлювану енергетику.

Кілька проєктів забезпечать більшу пропускну здатність уздовж “коридорів солідарності” між Україною та ЄС, створених для полегшення імпорту та експорту. Ці проєкти охоплюють: покращення дорожньо-транспортної інфраструктури на пунктах пропуску між Україною, Молдовою та Румунією; роботи зі збільшення пропускної спроможності на залізничному прикордонному переході Угорщина-Україна; нову ділянку дороги в Польщі до кордону з Україною; а також дослідження та роботи з інтеграції української залізничної системи в ЄС.

Окремі інвестиції спрямують на розвиток внутрішніх водних шляхів, включаючи сполучення між Францією і Бельгією, а також між Румунією і Болгарією через Дунай, з реконструкцією внутрішніх портів в Австрії, Німеччині та Нідерландах.

Нагадаємо, за результатами квітня було встановлено новий рекорд експорту товарів з України.

Україна і Єврокомісія продовжили дію “транспортного безвізу” на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − ten =

Back to top button