Світ

ЄК представила план євроінтеграції для Західних Балкан

ЄК представила план євроінтеграції для Західних Балкан

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Євросоюз готовий наблизити країни регіону до єдиного ринку та збільшити їх фінансування.

Єврокомісія підготувала новий план зростання для країн Західних Балкан, метою якого є прискорення їх вступу до Євросоюзу. Про це 31 травня заявила глава ЄК Урсула фон дер Ляєн на форумі GLOBSEC 2023 у Братиславі.

За її словами, “ударні хвилі”, викликані агресивною війною РФ в Україні, досягли шести західнобалканських партнерів і ЄС вже сьогодні хоче запропонувати деякі переваги членства людям у регіоні 

“Ми будуємо нову інфраструктуру, щоб зменшити залежність Західних Балкан від російського викопного палива. І ця практична співпраця йшла паралельно з прогресом на шляху до ЄС… Сьогодні я хочу представити нову ініціативу… Це новий план зростання для Західних Балкан”, – зазначила голова Єврокомісії.

Вона розповіла, що він включає прискорену інтеграцію країн Західних Балкан у єдиний ринок ЄС, розширення регіонального економічного співробітництва, прискорення ключових реформ та розширення дотацій із фондів підготовки до вступу до Євросоюзу.

“Певною мірою це новий підхід для Європейського Союзу: ми не лише просимо наших партнерів робити нові кроки назустріч нам. Ми також робимо великий крок до них. Наша спільна мета – прискорити їх шлях до ЄС”, – наголосила фон дер Ляєн.

Глава ЄК додала, що Західні Балкани гостро потребують інвестицій і ЕС готовий підтримати ці країни шляхом збільшення фінансування перед вступом. 

Нагадаємо, у листопаді минулого року Єврокомісія виділила мільярд євро для підтримки Західних Балкан в умовах енергетичної кризи, спровокованої агресією РФ проти України.

ЄС висунув нові вимоги до України

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button