Світ

Вибухи під ХАЕС: в МАГАТЕ розповіли про наслідки

Вибухи під ХАЕС: в МАГАТЕ розповіли про наслідки

Фото: Енергоатом

Експерти МАГАТЕ заявили, що пролунали два гучні вибухи

Рафаель Гроссі зазначив, що прямого впливу дронів на майданчик станції не було – вибухи не вплинули на роботу АЕС.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прокоментував вибухи поблизу Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) 25 жовтня. Про це повідомила прес-служба МАГАТЕ.

“Цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна. Той факт, що численні вікна на місці були зруйновані, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам може не так пощастити”, – наголосив він.

За його словами, удару по атомній електростанції слід уникати будь-якою ціною.

Експерти МАГАТЕ заявили, що пролунали два гучні вибухи. Згодом їм повідомили, що два безпілотники були збиті на відстані приблизно п’яти та 20 кілометрів від об’єкту.

Гендиректор сказав, що прямого впливу дронів на майданчик станції не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до електромережі. Проте ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику, у тому числі проходу до корпусів реактора, допоміжного корпусу, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів.

Станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів. Точний розмір збитків оцінюється командою МАГАТЕ.

Зазначимо, що вночі 25 жовтня росіяни вдарили дронами-камікадзе Shahed-136 по Славуті Хмельницької області. Постраждали близько 20 людей, є руйнування.

Пізніше стало відомо, що ця атака “зачепила” і Нетішин – місто-супутник Хмельницької АЕС.

Як ми вже писали раніше, Україна стала членом Ради управителів МАГАТЕ на 2023-2025 роки.

На ЗАЕС відбулася чергова ротація спостерігачів від МАГАТЕ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button