Світ

Втома і контрнаступ. Пранк прем’єра ІталіїСюжет


Дипломатичний радник прем’єр-міністра Італії Франческо Тало подав у відставку після того, як Джорджія Мелоні поговорила із російськими пранкерами Вованом та Лексусом.

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні стала жертвою прокремлівських пранкерів Вована (Володимир Кузнєцов) та Лексуса (Олексій Столяров). Один із пранкерів видавав себе за голову комісії Африканського Союзу. У розмові прем’єр Італії розповіла про відчуття “втоми” від України та недостатні зусилля ЄС щодо боротьби з нелегальною міграцією.

 

Вилила душу

 

Пранкери опублікували 13-хвилинний аудіозапис розмови з Мелоні у своїх соцмережах 1 листопада. Під час бесіди, що велася англійською мовою, вони обговорили міграційну кризу в Італії та Європі, зернову угоду та російське вторгнення в Україну.

 

Під час розмови один із пранкерів запитав Мелоні, як вона оцінює напад Росії на Україну і скільки часу, на її думку, знадобиться на його вирішення.

 

“Ну, я бачу, що багато хто втомився від України. Якщо говорити правду, то можливо ми близькі до того моменту, коли всі зрозуміють, що нам потрібен вихід. Проблема полягає в тому, щоб знайти вихід, який був би прийнятним для обох сторін, не порушуючи при цьому міжнародного права. Я маю деякі міркування, як впоратися з цією ситуацією, але я чекаю відповідного моменту, щоб спробувати представити мої міркування”, — відповіла італійський прем’єр.

 

Після цього співрозмовник Мелоні запитує, чи вона бачить, що Україна не досягла успіху. “Україна виявилася не такою успішною, як ми всі очікували цієї весни”, – стверджує він.

 

“Контрнаступ України, можливо, йде не так, як вони очікували. Воно йде, але нічого не змінилося. Я маю на увазі долю конфлікту. Усі розуміють, що конфлікт справді може тривати багато років, якщо ми не спробуємо знайти якісь рішення. Проблема в тому, щоб зрозуміти яке рішення є прийнятним для обох”, — сказала у відповідь Мелоні.

 

Звільнення радника

 

Пізніше прем’єр Італії назвала розмову з російськими пранкерами “легковажною справою, яка підставила державу”.

 

“Під кінець телефонної розмови (з пранкерами) у мене виникли сумніви щодо теми українського націоналізму. У мене був сумнів, а не впевненість, я повідомила офіс дипломатичного радника, що щось не так, і я вважаю, що перевірка була поверховою”, – пояснила Мелоні.

 

Тому дипломатичний радник її уряду Франческо Тало взяв на себе відповідальність за інцидент і подав у відставку – крок, який вона назвала “жестом відповідальності”.

 

Реакція

 

Критично налаштоване до Мелоні італійське видання Affaritaliani пише, що заяви прем’єра щодо України на рівні Євросоюзу ставлять її в один ряд із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном і щойно обраним главою уряду Словаччини Робертом Фіцо. У статті видання наголошується, що висловлювання італійського прем’єра можуть вплинути на відносини Італії з партнерами з Великої сімки, зокрема з президентом США Джо Байденом, який неодноразово заявляв, що Вашингтон підтримуватиме Київ стільки, скільки потрібно.

 

В Україні висловлювання Мелоні не коментували. В Італії пранк викликав дискусії не лише про політику чинного уряду щодо війни в Україні, а й про заходи безпеки, які вживаються в оточенні прем’єра. В опозиції, у свою чергу, заявили, що пранк зганьбив Італію.

 

“Яка ганьба для Італії та для Джорджі Мелоні. Пропрацювавши кілька років у Кіджі, я дивуюся, як можна дійти до такого руйнівного рівня поверхневості, який виставляє на посміховисько не лише Мелоні, а й Італійську Республіку”, – сказав лідер партії Італія Віва Маттео Ренці.

 

Колишній прем’єр-міністр Італії та лідер партії Рух п’яти зірок Джузеппе Конте зазначив, що йому було дуже неприємно дізнатися, що протоколи безпеки в Палаццо Кіджі (резиденції прем’єр-міністра) можна обійти такою кричкою.

 

На службі у Кремля

 

Жертвами Вована та Лексуса стали вже багато європейських та українських політиків. Столяров-Лексус заявляв, що працює на російському відеохостингу Rutube та отримує гроші саме там: “Ми працюємо на Rutube і є амбасадорами Rutube. Таким чином ми отримуємо наші гроші звідти”.

 

Rutube є дочірньою компанією Газпром-Медіа, яка, у свою чергу, належить російському газовому гіганту Газпром.

 

Водночас Вован та Лексус стверджують, що з російськими спецслужбами вони нібито не співпрацюють.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button