Світ

Все заради виборів. Трамп зриває допомогу УкраїніСюжет


Угода між республіканцями та адміністрацією Джо Байдена, яка передбачає, зокрема, виділення Україні військової допомоги, опинилася під загрозою зриву через вплив Дональда Трампа.

 

В отриманні Україною військової допомоги від США виникла несподівана перешкода – Дональд Трамп. Колишній президент захопився новою передвиборчою гонкою і заради неї готовий принести в жертву допомогу Україні?

 

Передвиборні ігри

 

Для отримання України військової допомоги необхідно укласти угоду між адміністрацією Джо Байдена та Республіканською партією США. Угода передбачає посилення імміграційної політики США на південному кордоні, чого вимагають республіканці, в обмін на виділення понад 100 мільярдів доларів на безпеку, частина з яких піде на військову допомогу Україні. За даними джерел The Washington Post, лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл під час закритої зустрічі з однопартійцями заявив, що республіканці були близькі до того, щоб схвалити виділення цієї суми, пов’язавши цю допомогу з міграційною реформою. Однак через критику угоди з боку Трампа думка значної частини республіканців змінилася.

 

Як пише The Washington Post, запропонована реформа ускладнить мігрантам пошук притулку та створить механізм ефективного закриття кордону у дні, коли кількість його перетинів особливо велика.

 

“Те, над чим зараз працює сенат, буде безглуздими з погляду безпеки кордону”, – заявив Трамп увечері 25 січня. За його словами, “єдина надія” забезпечити безпеку американського кордону – це голосування за нього.

 

За інформацією USA Today, відразу після перемоги на праймеріз у Нью-Гемпширі Трамп “почав чинити тиск” на республіканців у конгресі, щоб вони відкинули угоду. Джерело HuffPost стверджує, що Трамп безпосередньо звернувся до кількох республіканців, попросивши їх провалити угоду. За словами співрозмовника видання, Трамп не хоче, щоб Джо Байден “записав на свій рахунок перемогу” перед президентськими виборами.

 

 

Чим відповість Білий дім?

 

У Білому домі не мають наміру відступати від переговорів щодо домовленості про захист південного кордону США, від якого залежить фінансування України, незважаючи на спроби Дональда Трампа втрутитися, повідомляє Politico.

 

Напередодні американські офіційні особи заявили, що адміністрація президента США продовжує працювати і закликає представників Республіканської партії робити те саме.

 

“Це президент (Джо Байден), який знає, що нам потрібні дії, і сумлінно працює над тим, щоб це сталося. І ми не бачимо жодних причин для того, щоб політика стала на заваді”, – заявила журналістам на борту літака Air Force One заступник речника Білого дому Олівія Далтон.

 

Демократи звинуватили Трампа у спробі заморозити кризу на кордоні задля політичної вигоди на виборах.

 

Водночас, Білий дім не поспішає критикувати екс-президента, оскільки чиновники відчувають, що будь-яка політична реакція з їхнього боку буде використана республіканцями для того, щоб знищити будь-яку можливість укласти угоду, яка ще залишається.

 

“Ми вважаємо, що на кордоні потрібно діяти. Що нам потрібно об’єднати зусилля для досягнення компромісу на основі здорового глузду щодо прикордонних заходів, прикордонної політики та прикордонних ресурсів. І ми все ще сподіваємось, що це може статися”, – сказала Далтон.

 

За даними анонімних співрозмовників видання, помічники Джо Байдена розуміють, що схвалена Сенатом угода, швидше за все, не пройде у Палаті представників.

 

Вони зосередилися на тому, щоб провести угоду через Сенат, яка, на їхню думку, продемонструє здатність Байдена досягати двопартійної згоди та її прагнення вирішити проблему кордонів. Після цього команда президента планує звинуватити республіканців Палати представників у затягуванні.

 

“Вони хочуть отримати угоду від Сенату, хоча знають, що вона мертва, щоб мати можливість почати суперечку з республіканцями в Палаті представників”, – сказав один із співрозмовників видання.

 

Переговори щодо законопроектів для фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню та посилення безпеки на південному кордоні США продовжуються з жовтня минулого року.

 

Гроші закінчились

 

Ключові помічники американського президента Джо Байдена на закритому засіданні в Конгресі попередили, що без затвердження додаткової військової допомоги Україні на фронті можливі значні труднощі.

 

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван та директор Національної розвідки Авріл Хейнс попередили конгресменів, що Україна вичерпає певні можливості протиповітряної оборони та артилерії у найближчі тижні.

 

На зустрічі в середу в Білому домі Салліван і Хейнс надали лідерам Конгресу засекречені тимчасові рамки, коли ключові військові ресурси України будуть значно виснажені, а також докладну оцінку поточної динаміки на полі бою.

 

Салліван наголосив, що становище України ускладнюватиметься протягом року.

Помічники Байдена, за словами співрозмовників телеканалу NBC News, сказали, що якщо Конгрес не надасть додаткової військової допомоги Україні найближчими днями, Росія може виграти війну за лічені тижні – у найкращому разі місяці.

 

Один із чиновників Білого дому назвав таку оцінку “неймовірно суворою”. Крім того, як зазначає телеканал, помічники Байдена також сказали законодавцям, що відсутність допомоги вплине не лише на Україну, але може змусити інші країни, які покладаються на США, зокрема, Японію та Південну Корею, по-новому поглянути на свої спілки.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button