Світ

Вірус із Амазонії може викликати наступну світову пандемію

Наступна пандемія може розпочатися у тропічних лісах Амазонії. Про це попереджає бразильський еколог Девід Лапола, який вважає, що людське вторгнення у місця проживання тварин – ймовірна причина спалаху коронавірусу, а у Амазонії стрімко зростає загроза нової пандемії через необмежену вирубку лісів, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

Так, 38-річний Лапола, який вивчає, як людська діяльність змінить майбутні екосистеми тропічних лісів, каже, що в Амазонії відбуваються ті ж процеси, що раніше спровокували спалах коронавірусу у китайській провінції Хубей.

“Амазонка – це величезний резервуар вірусів. Нам краще не випробовувати свою удачу”, – сказав він.

На його думку, подібні закономірності можна спостерігати з поширенням ВІЛ, лихоманкою Ебола і лихоманкою денге – “всіх вірусів, які виникли або поширюються у величезних масштабах через екологічний дисбаланс”.

До теперішнього часу більшість таких спалахів було зосереджено у Південній Азії і Африці, часто пов’язаних з певними видами кажанів.

Але величезне біорізноманіття Амазонки може зробити регіон “найбільшим в світі пулом коронавірусів”, сказав він, маючи на увазі коронавіруси в цілому, а не ті, що спричинили нинішню пандемію.

“Це ще одна причина не використовувати Амазонію нераціонально, як зараз… Нам потрібно заново винайти відносини між нашим суспільством і тропічним лісом”, – вважає вчений.

В іншому випадку світ зіткнеться з новими спалахами – “дуже складним процесом, який важко передбачити”, сказав він.

 

 

 

Back to top button